Kanta-Häme

Janakkalan valtuusto siirsi S-marketin kaavan käsittelyä – Päätöstä edelsi tiukka äänestys

Valtuusto haluaa ensin tietää, antaako ympäristöministeriö lunastusluvan Onnenlantin kiinteistölle.
Lyylinpuiston alue tuoreessa ilmakuvassa. Oikealla näkyy K-Supermarketin parkkipaikka. Kuva: Riku Hasari
Lyylinpuiston alue tuoreessa ilmakuvassa. Oikealla näkyy K-Supermarketin parkkipaikka. Kuva: Riku Hasari

Turengin Lyylinpuiston ja markettitontin kohtalo on edelleen avoin, sillä Janakkalan valtuusto ei halunnut maanantaina päättää uudesta asemakaavasta.

Tapio Eerola (kesk.) esitti, että päätöksentekoa siirretään siihen asti, kunnes kunnassa tiedetään, mitä ympäristöministeriö päättää Onnenlantin kiinteistön lunastusluvasta. Kunnanhallitus päätti pari viikkoa sitten hakea tällaista lunastuslupaa.

Uusi marketti toisi elinvoimaa

Eerola totesi, että uusi marketti toisi elinvoimaa kuntaan ja muistutti, että esimerkiksi Lammilla on hienompi ja uudempi S-market kuin Turengissa.

– Mutta se, että nyt on anottu lunastuslupaa, lisää tämän asian vaikeusastetta. Lunastusasialla on vaikutusta myös S-marketin kaavaan. Meidän ei tule tässä vaiheessa sulkea mitään ovia, Eerola totesi.

Ennen kuin valtuusto äänesti siirtoesityksestä, se ehti käydä pitkän keskustelun kaavaehdotuksesta. Valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) oikein varoitti valtuutettuja, ettei kukaan kannattaisi Eerolan siirtoehdotusta ennen kuin itse kaavasta ehditään keskustella.

Keskustelussa sekä puollettiin uutta kaavaa, että vastustettiin sitä.

Nuorisovaltuusto kaavamuutoksen kannalla

Nuorisovaltuutettu Vilma Räikkönen piti kaavaa puoltavan puheenvuoron.

– Kehitys keskustassa on ollut nuivaa, ja kiinteistöt siellä ovat huonossa kunnossa ja elottomia, nuorison edustaja perusteli nuorisovaltuuston kantaa.

Myös Marko Ahtiainen (kok.) kuvaili Turengin keskustaa näivettyneeksi ja toivoi elinvoimaa lisäävää kaavapäätöstä. Varavaltuutettu Mirja Pöhö (kd.) puolestaan huomautti, että kaavaa on valmisteltu kuin Iisakin kirkkoa: kauan ja huolellisesti.

Pöhö ihmetteli myös kaavakäsittelyn vaiheita viime keväästä lähtien. Ensin tekninen lautakunta hylkäsi kaavan, sitten kunnanhallitus käytti otto-oikeuttaan ja palautti sen lautakunnalle. Seuraavaksi lautakunta hyväksyi sen, mutta syyskuun alussa kunnanhallitus päätti esittää, ettei valtuusto hyväksy sitä.

– Miten tässä näin kävi? Pöhö kummasteli.

”Viheraluetta entistä vähemmän”

Jaana Kivistö (vas.) kutsui taikatempuksi väitettä, että viheralueen koko kasvaisi Turengin keskustassa uuden kaavan myötä, vaikka se hänen mielestään vähenee. Hän siis vastusti kaavamuutosta. Vastustavalla kannalla oli myös Ari-Pekka Jaatinen (vas.).

– Jos merkittävä kauppaliike siirtyy keskustakolmiosta uuteen paikkaan, silloin meillä vasta rauhan aukio on.

Jaatinen huomautti myös pohjavesiriskeistä, vaikkei alue olekaan varsinaista pohjavesialuetta.

Anssi Lepistö (vihr.) kaipasi keskustan kokonaissuunnitelmaa sen sijasta, että kaavoitettaisiin vain kauppaliike kerrallaan.

– Nyt ei ole visiota. Lisäksi viheralueet ovat merkityksellisiä.

Lepistö myös kiitti niitä kuntalaisia, jotka olivat keränneet nimiä kaavaa vastustavaan adressiin. Heitä oli paikalla seuraamassa kokousta.

Koskee muitakin kuin turenkilaisia

Poikkeuksellisesti myös valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) käytti asiassa puheenvuoron.

– Kunnan strategian mukaan meidän tulisi lisätä sen elinvoimaa ja taata yrityksille hyvä ympäristö, hän muistutti.

Taponen huomautti, ettei tämä kaava ole vain turenkilaisten asia, vaan koskee laajemmin kuntaa – ja myös hämeenlinnalaisia, joista osa asioi Turengissa.

– Olisi toivottavaa, että ruokakaupparahat tuotaisiin omaan kuntaan.

Vasta melko pitkän keskustelun jälkeen päästiin takaisin siirtoasiaan. Rauno Kurki (sd.) kannatti Eerolan ehdotusta, samoin Ari Laivola (kok.).

Äänestystulos oli 15–17, 1 tyhjä. Siirtoa kannattivat kaikki demarit, yli puolet keskustalaisista, yksi kokoomuslainen ja kaksi perussuomalaista.

Kaavan käsittelyä jo maanantain kokouksessa kannattivat kolme keskustalaista, neljä kokoomuslaista, kaikki kolme vasemmistoliittolaista, kaikki kolme vihreää, yksi perussuomalainen ja yksi kristillisdemokraatti. Tyhjää äänesti Osmo Tokeensuu (kesk.).

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) äänesti  siirron puolesta, samoin valtuuston puheenjohtaja Taponen. HäSa

Marketti viheralueelle?

Kaavoitettava alue sijaitsee aivan Turengin ydinkeskustassa, liikenneympyrän lounaispuolella. Suunnitellun markettitontin pohjoispuolella sijaitsee K-Supermarket.

Aloitteen kaavoituksesta teki 2017 Osuuskauppa Hämeenmaa, joka tarvitsee uuden tontin S-marketiaan varten.

Turengin keskustakolmion kaavoitus on ollut pitkään jumissa.

Lyylinpuiston kaavoitusta liiketontiksi on vastustettu, 1 900 nimeä sisältävä vastustava adressi luovutettiin kunnalle toissa syksynä.

Alue ei ole nykyisessä kaavassa puistoa eikä viheraluetta, vaan julkisten rakennusten aluetta.

Kaavoitushanke on mennyt nikotellen eteenpäin. Kunnanhallitus päätti 3.9. äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle, ettei se hyväksyisi kaavaa. Valtuusto päätti 7.10. siirtää asian käsittelyä.

Lue lisää: 

Takapakkia Janakkalan S-marketin kaavalle: kunnanhallitus esittää, ettei valtuusto hyväksyisi kaavaehdotusta

Mielipide: Turengin kiisteltyyn S-marketin tonttiasiaan pitää löytää ratkaisu

S-marketin kaavaehdotus ei kelvannutkaan Janakkalan tekniselle lautakunnalle – Ehdotus palautettiin valmisteluun

Turengin S-marketin kaava etenee vastustuksesta huolimatta – Kaavaehdotus on lähes samanlainen kuin keväällä esitelty luonnos

 

Päivän lehti

28.2.2020