Kanta-Häme Janakkala

Janakkalassa Hakamäki vahvoilla urheilukentän paikaksi – Vaihtoehtoja on kuitenkin kaikkiaan viisi

Uusi urheilukenttä korvaisi huonokuntoisen Turengin Liinalammin kentän.
Liinalammin kenttä alkaa olla huonossa kunnossa, ja se aiotaan korvata muualle Turenkiin rakennettavalla kentällä. Arkistokuva: Pirjo Rättyä Kuva: Pirjo Rättyä
Liinalammin kenttä alkaa olla huonossa kunnossa, ja se aiotaan korvata muualle Turenkiin rakennettavalla kentällä. Arkistokuva: Pirjo Rättyä

Kunnan tekninen lautakunta esittää, että Janakkalan uusi urheilukenttä rakennetaan Turengin Hakamäkeen. Lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan tiistaina.

Hakamäen alue on ollut jo pitkään ehdolla uuden urheilukentän paikaksi, mutta kunnan teknisessä toimessa on tehty vertailua kaiken viidestä vaihtoehdosta. Ne tuotiin teknisen lautakunnan pohdittavaksi tiistaina.

Vaihtoehdot ovat Hakamäen lisäksi Ilveslinna, Kyteri, Lammintien itäpuoli ja Hausjärventien pohjoispuoli. Näistä Ilveslinna olisi kauimpana Turengin keskustasta, mutta lähimpänä moottoritien liittymää.

Moisio on jätetty pois laskuista

Aiemmin on mietitty myös Moision aluetta yhtenä vaihtoehtona, mutta nyt todetaan, että sekä Moision nykyisen jalkapallokentän alue että Moision pellon alue ovat liian pieniä.

Janakkalassa on jo pitkään mietitty Turengin Liinalammin urheilukentän korvaamista uudella kentällä. Pitkään on ollut esillä myös se, että uusi kenttä rakennettaisiin nimenomaan Hakamäen entisen sorakuopan paikalle Hausjärventien varrelle.

Valtuusto hyväksyi Hakamäen urheilupuiston hankesuunnitelman jo tammikuussa 2007. Myös kaava pantiin vireille tuolloin, mutta ei edennyt sen pidemmälle.

Kesäkuussa 2018 kunta tilasi konsultilta yleissuunnitelman Hakamäen urheilupuiston toteuttamisesta, jonka tekninen lautakunta hyväksyi samana vuonna. Kaavakin pantiin vireille uudestaan elokuussa 2018.

Liinalammin kenttää ei kannata korjata

Uusi kenttä tarvitaan, koska nykyinen Liinalammin kenttä on huonossa kunnossa ja vaatisi peruskorjausta. Kentän ongelmana on routiva savimaa ja matala korkeusasema, minkä takia vesi nousee ja jäätyy kentälle.

Liinalammille ei voi toteuttaa monipuolista urheilukeskusta. Sitä ei voi laajentaa kahdeksanrataiseksi, eli siellä ei voi järjestää isoja kilpailuja. Lisäksi sinne ei voi rakentaa riittävän suurta katsomoa, eikä myöskään pysäköintitilaa ole tarpeeksi.

Myös kuntalaiset pääsevät sanomaan mielipiteensä uuden urheilukentän sijainnista. Lopullisen päätöksen asiasta tekee valtuusto.

Kunnan talousarvion investointisuunnitelmaan on varattu uuden urheilukentän infraan 1,48 miljoonan euron määräraha vuosille 2021–2022. HäSa

Aiheesta aiemmin:

Hakamäen urheilupuisto palaamassa suunnitteluun yli 10 vuoden tauon jälkeen (27. 8. 2018)

Urheilupuistohanke Janakkalan Janalle elinehto – ”Liinalammen kenttä ei sovellu edes kaikkien yleisurheilulajien harjoitteluun” (5.12.2018)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic