Kanta-Häme

Janakkalassa on otettu koppi tehdä eri lajeja tutuksi lapsille matalalla kynnyksellä

Teinipoppari Robinin Hula hula luukuttaa kaiuttimista täysillä Turengin tekonurmella.

Oranssi jumppapallo viuhahtaa vauhdilla ohi, ja perässä kirmaa liuta norsupalloa pelaavia esikouluikäisiä yrittäen saada lähes itsensä kokoista palloa pikkuiseen maaliin.

Toisaalla pelataan pesäpalloa löystyneellä jalkapallolla, otetaan minikentällä tuntumaa salibandyyn, leikitään hirvenmetsästysleikkiä tai ryömitään ja pompitaan esteradalla.

Lapset hihkuvat ja hymyilevät kilpaa auringon kanssa, joka paistaa pilvettömältä taivaalta. Välillä kuuluu itkua, kun kaveri on liikunnan riemun tuoksinassa potkaissut vahingossa pohkeeseen. Hetken lohduttelun jälkeen meno taas jatkuu ja ilo on ylimmillään.

 

Menossa on Janakkalan salibandyseura SC Urbansin yhdessä Salibandyliiton, kunnan ja pesäpalloseura Janakkalan Janan kanssa ensimmäistä kertaa eskarilaisille järjestämä liikuntapäivä.

– Pääajatuksena meillä on, että liikunnan pitää olla monipuolista ja hauskaa. Lasten pitää saada tutustua eri lajeihin. Seuroissa mennään monesti kilpailu edellä, ja lapset jäävät kiinni vain yhteen lajiin. Moni kyllästyykin 12–15-vuotiaana, kun on harrastanut vain yhtä lajia yksipuolisesti, puuhamies ja SC Urbansin hallituksen jäsen Marko Ruuskanen toteaa.

 

Lastentarhanopettajat Laura Silen päiväkoti Kivitaskusta ja Tuula Kivistö Porttilantien päiväkodista iloitsevat tapahtumasta ja erityisesti sen ideasta, kuten myös Janakkalan kunta.

– Täällä on monipuolisesti kaikkea niillekin, jotka eivät muuten ole kovia liikkumaan eivätkä kilpailuhenkisiä. Heidät saadaan liikkumaan leikin varjolla, positiivisella asenteella ja kannustamalla. Lapset eivät edes huomaa, että tämä on rankka päivä, kun täällä on niin kivaa, Kivistö tiivistää tunnot.

 

”Kivaa” on juuri se kommentti, jonka ympärillä juoksentelevilta lapsilta saa, kun heiltä kysyy millaista on ollut.

– Sähly on parasta, koska siinä voi juosta ja tehdä maaleja! ehtii 7-vuotias Jose Kallioinen tokaisemaan.

Hän harrastaa salibandyn lisäksi jääkiekkoa. Jalkapalloharrastuksen hän on jo jättänyt.

Samanikäinen Keira Maaniittukin on harrastanut sählyä ja yleisurheilua, mutta nyt hän keskittyy uintiin. Hänen mielestään mukavin uusi lajituttavuus tapahtumassa on norsupallo.

– Sain olla maalivahti, ja sain torjuttua maaleja, hän iloitsee.

 

Marko Ruuskanen on ottanut sydämenasiakseen tutustuttaa janakkalalaislapset eri lajeihin.

Viime talvena vastaava tapahtuma järjestettiin noin 250 päiväkotilapselle ja nyt noin 150 eskarilaiselle.

Tarkoitus on liikuttaa tulevana syksynä kunnan alakoululaiset, ja myöhemmin luvassa on aktiviteetteja yläkouluikäisille.

Kesäloman ensimmäisellä ja toisella viikolla SC Urbans järjestää liikuntaleirit alakouluikäisille sekä sitä nuoremmille Turengin liikuntahallissa.

 

Ensi syksynä SC Urbans aloittaa myös monipuolisen liikunnan kerhoja lapsille.

Niiden kehittämistä, lasten harrastusmahdollisuuksien lisäämistä ja uusien liikuntatapahtumien ideoimista varten seura on palkannut päätoimisen nuoriso- ja kehittämispäällikön Jokke Jokisen, joka aloittaa toimessaan 1. kesäkuuta.

– Tavoitteemme on saada lapset liikkumaan aluksi leikin varjolla. Lapsi oppii siinä huomaamattaan erilaisia taitoja. Haluamme saada kipinän liikkumiseen myös pysymään. Olen varma, että kautta saamme sitäkin huippu-urheilijoita, jos lapsi harrastaa monipuolisesti liikuntaa, Marko Ruuskanen painottaa. HÄSA