Kanta-Häme

Janakkalassa valtuusto ei korottanutkaan puheenjohtajien vuosipalkkioita

Janakkalan luottamuselimien puheenjohtajien ja kunnanhallituksen jäsenten vuosipalkkiot pysyvät ennallaan. Valtuusto päätti maanantaina yksimielisesti, ettei korotuksia tulekaan, vaikka kunnanhallitus oli niin esittänyt.

Esitys oli, että esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiota olisi nostettu 1 853 eurosta 3 000 euroon. Lautakuntien puheenjohtajien palkkiot olisivat nousseet 519 eurosta 800:aan tai tuhanteen euroon ja kunnanhallitusten jäsenten 519 eurosta 800 euroon.

Vuosipalkkiot jäävät ennalleen

Rauno Kurki (sd.) ehdotti, että vuosipalkkiot säilytetään ennallaan, ja ehdotus sai monen valtuutetun kannatuksen.

Irmeli Elo (kesk.) sanoi olevansa pöyristynyt korotusehdotuksesta, kun samassa kokouksessa oli määrä käsitellä myös talouden tasapainottamista ja päättää Löyttymäen koulun lakkauttamisesta.

– Hävettää koko porukan puolesta.

Eeva-Maria Tuominen (ps.) katsoi, että häpeän paikka on edellisellä valtuustolla.

– Miksi tämä asia jätettiin uudelle valtuustolle, hän ihmetteli.

Rivivaltuutetut eivät saa vuosipalkkiota, vaan pelkästään kokouspalkkioita. Niitä korotetaan kerran vuodessa, ja viimeksi huhtikuun alussa. Valtuutettu saa tavanomaisesta, enintään kolme tuntia kestävästä kokouksesta 75 euroa. Kun maanantainen kokous kesti yli viisi tuntia, kokouspalkkio oli 187,50.

Uusi kulukorvaus

Valtuusto päätti maanantaina uudesta kulukorvauksesta. Valtuuston jäsenet alkavat saada 40 euron kuukausikorvausta internet-yhteysmaksusta ja oman tietokoneen käytöstä. Tätä esitti Rauno Kurki, ja valtuusto hyväksyi muutoksen yksimielisesti. Tämä päätös tuo tietokoneen omistavalle rivivaltuutetulle 480 euron vuosikorvauksen.

Aiemmin internet-korvauksen ovat saaneet vain sellaiset luottamushenkilöt, jotka kuuluvat toimielimeen, joissa on käytössä sähköinen kokouskäytäntö.

Kesätyöntekijöitä entistä vähemmän

Valtuusto keskusteli pitkään talousarviomuutoksista. Eräät demarit ja vasemmistoliittolaiset arvostelivat esitystä alentaa nuorten kesätyöllistämisrahoja 20 000 eurolla. Tomi Lindstén (sd.) esitti, että määrärahaa ei alenneta, ja häntä kannatti Ari-Pekka Jaatinen (vas.).

Vs. talousjohtaja Katja Pesonen selvitti, että määrärahan vähennysehdotus oli talouden sopeuttamisen ohjausryhmän tekemä linjaus.

Henkilöstöjohtaja Merja Ylipaavalniemi kertoi, että kesätyöntekijöitä on rekrytoitu 56. Budjetissa oli määräraha 80:n nuoren työllistämiseksi kuukauden ajaksi. Nyt työllistämisaika voi olla 1–4 viikkoa.

Valtuusto päätti nuorten työllistämisrahan leikkauksesta äänin 30-13. Leikkausta vastusti kuusi demaria, viisi perussuomalaista ja kaksi vasemmistoliittolaista.

Remonttirahat eivät riitä koko vuodeksi

Talousarvioon tehtiin muitakin muutoksia. Tervakosken yhteiskoulun kolmen luokkahuoneen remontointiin osoitettiin yhteensä 110 000 euroa. Raha otetaan osin kunnossapitomäärärahoista, osin ennalta arvaamattomien kohteiden talonrakennusrahoista, ja osa katetaan lisämäärärahalla.

Tekninen johtaja Juha Prittinen huomautti, että kunnossapitomäärärahat eivät riitä koko vuodeksi, sillä maanantaisen päätöksen jälkeen niitä jäi enää 40 000 euroa. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pia Nylund (sd.) sanoi, etteivät myöskään ennalta arvaamattomien kohteiden rahat tule riittämään.

Tomi Lindstén arvosteli sitä, ettei kunnanhallituksen esitys Tervakosken yhteiskoulusta ollut aivan sama kuin alkuperäinen teknisen lautakunnan esitys. Hän puhui jopa asiakirjaväärennyksestä.

Vs. kunnanjohtaja Pekka Harju huomautti, ettei kunnanhallitus ole sidottu lautakuntien esityksiin. Se voi tehdä omia esityksiä.

Valtuusto päätti maanantaina myös Löyttymäen koulun lakkauttamisesta. Hämeen Sanomat uutisoi siitä tiistaina. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic