Kanta-Häme

Janakkalassa veroprosentti nousee ja valtuusto pienenee

Janakkalan valtuusto päätti maanantai-iltana pitemmittä pulinoitta nostaa veroprosentin puolella prosenttiyksiköllä 21,0:aan.

Nosto tehtiin pitkän aikavälin suunnittelun mukaisesti. Kiinteistöverot pysyvät ennallaan, mutta niistä tehtiin ensin muutosesitys.

Jussi Mattila (kok.) esitti, ettei rakentamattomalle tontille olisi korotettua kiinteistöveroa, ja häntä kannatti Mirja Pöhö (kd.). Äänestystulos oli 29-12, joten rakentamattomien tonttien korotettu 4 prosentin vero säilyy. Tämä vero otettiin käyttöön vasta tänä vuonna.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on ensikin vuonna 1,10, vakituisten asuinrakennusten vero 0,50 ja muiden asuinrakennusten vero 1,10. Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti on 0.

Aika paljon keskustelua herätti uusi Janakkalan hallinnon organisaatio ja valtuuston koko. Lopulta päätökseksi kuitenkin tuli kunnanhallituksen esitys, jonka mukaan lautakuntien määrä vähenee, samoin vähenevät kunnanhallituksen ja kolmen lautakunnan jäsenmäärät yhdeksästä seitsemään.

Valtuuston koko puolestaan supistuu 43:sta 33:een.

Lautakuntien ja kunnanhallituksen jäsenmäärästä ja valtuuston koosta keskusteltiin pitkään ja myös äänestettiin.

Eniten keskustelua kuitenkin herätti Turengin tuleva jalkapallo- eli tekonurmikenttä. Valtuuston piti vain päättää määrärahamuutoksesta, sillä kentän rakentamisesta oli päätetty jo aiemmin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) kuitenkin teki heti aluksi esityksen, ettei kentän rakentamista aloitettaisikaan tänä vuonna, vaan että rahoitus siirrettäisiin kokonaan ensi vuodeksi ja koko kenttä rakennettaisiinkin Hakamäkeen.

Pitkän keskustelun ja taukojen jälkeen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) totesi, ettei Löytynojan ehdotusta voida ottaa äänestykseen, koska sitä ei ole lainkaan valmisteltu. Sen sijaan äänestykseen meni Marjo Torkkelin (kok.) ehdotus siitä, että kentän rakentamisesta luovutaan kokonaan kunnan huonon taloudellisen tilanteen takia.

Äänestystulos oli 29-13, joten kentän rakentaminen aloitetaan tänä vuonna Turengin koulun naapuriin, mutta pääosa kentästä tehdään ensi vuonna. Kokonaiskulut kahdelle vuodelle ovat 628 000 euroa, mutta kuluihin saadaan avilta 160 000 euron avustus, ja lisäksi Palloliiton Hat Trick -avustusta noin 20 000 euroa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic