Kanta-Häme

Janakkalasta paljastui uusi linnavuori

Janakkalasta Hakoisten linnavuoren tuntumasta on löytynyt uusi linnavuori, uutisoi Yle Häme torstaina.

Hangastenmäen varhaiskeskiaikainen mäkilinna sijaitsee Räikälänjoen lounaisrannalla noin kilometrin päässä Hakoisten linnavuoresta. Museovirasto on hyväksynyt Hangastenmäen linnavuoren muinaisjäännökseksi.

Hangastenmäki vahvistui linnavuoreksi mäen kivivallitusten ja paikalta tehtyjen esinelöytöjen perusteella. Museoviraston arkeologit tarkastivat mäkilinnan metallinilmaisinharrastajien tehtyä alueelta useita esinelöytöjä. Hangastenmäestä on löytynyt kolmisenkymmentä esinettä kuten keihäänkärkiä, veitsiä ja hevosenkenkiä. Museoviraston mukaan löydöt ovat varhaiskeskiajalta eli noin 1200-1300-luvuilta.

Linnavuorella tarkoitetaan korkean ja jyrkkärinteisen mäen tai harjun päälle rakennettua muinaista puolustusvarustusta. Hangastenmäen laellakin on selvästi kivisiä valleja. Kallion laella kulkee kolme kivivallia, jotka muodostavat suorakaiteenmuotoisen varustuksen. Vallit on ladottu suurista kivistä. Mäen juurella ja rinteissä kasvaa tiheää sekametsää.

Uuden linnavuoren löytyminen on arkeologien keskuudessa suuri asia, sillä edellisestä linnavuoren löytymisestä on aikaa yli 25 vuotta. Kaikkiaan Suomessa on lähes sata linnavuorta.

Janakkalasta on tehty lyhyen ajan sisällä muitakin merkittäviä arkeologisia löytöjä. Syksyllä 2013 Hyvikkälästä löytyi pellolta keskiaikaisen miekkamiehen hauta. Miekkamiestä tutkittaessa radiohiiliajoituksella selvisi, että vainaja oli kuollut keskiajalla noin vuonna 1300. Muinaishaudan löysi kantahämäläinen harrastajaryhmä, joka etsii muinaisjäännöksiä metallinpaljastimien avulla.

Merkittävät löydöt ovat herättäneet myös ikävää kiinnostusta muinaisjäännöksiä kohtaan. Museovirasto teki toukokuussa rikosilmoituksen Hakoisten linnavuorella tehdyistä luvattomista kaivauksista. (HäSa)