Kanta-Häme

Jani Hassinen äänestäisi "Jaa"

Eduskunta saanee tämän hallituskauden kuluessa pohdittavakseen lainsäädännön, joka takaisi esimerkiksi jääkiekkoilijoille ansiosidonnaisen työttömyysturvan, normaalin eläkekarttuman ja työterveyslain mukaiset oikeudet.

– Että jos ei peli kulje, niin saa rahaa? Miksei tuota ollut silloin, kun minä pelasin, nauraa vakavan aivotärähdyksen vuoksi kuusi vuotta sitten uransa lopettamaan joutunut Jani Hassinen.

Sitähän se ansiosidonnainen työttömyysturva tavallaan on: jos työsopimus loppuu työnantajan kanssa, niin ei putoa ihan heti merkittävästi alemmalle tulotasolle. Tavallisilla duunareilla on myös lakisääteiset eläkemaksut ja -oikeudet ja he kuuluvat työturvallisuuslain piiriin.

Se tarkoittaa, että työnantaja on velvollinen arvioimaan työpaikan riskit ja poistamaan niitä. Tähän asti kiekkoilijoilla ei ole myöskään ollut subjektiivista oikeutta työterveyshuoltoon.

– Kyllä minä äänestäisin vahvasti ”Jaa” kaikkien noiden asioiden puolesta, vaikka se sitten tarkoittaisi palkkatasosta nipistämistä, Hassinen toteaa syvällä kokemuksen rintaäänellä.

Vielä ei kerrota

Ammattiurheilijoiden ja luovien alojen työntekijöiden sosiaaliturvan aukkoja pohtinut työryhmä on juuri saanut urakkansa valmiiksi. Jääkiekkoilijoita siinä edusti pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela.

– En halua ennakoida, kuinka suuria muutoksia mietintömme pohjalta tulee.

– Meidän kannaltamme neljä tärkeintä asiaa ovat jo pitkään olleet tapaturmien ja pitkäaikaisten sairauksien korvaaminen, eläkkeen karttuminen ja ansiosidonnainen työttömyysturva, Saarela kommentoi.

Myöskään työryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Minna Liuttu ei suostu vielä pukahtamaankaan mietinnön sisällöstä ja johtopäätöksistä.

Jatkumo mietityttää

Jani Hassisen mukaan pelaajien terveysasioihin kiinnitetään vaihtelevasti huomiota eri seuroissa.

– HPK:ssa pääsi nopeasti lääkäriin, jossain muualla joukkueen mukana ei ollut lääkäriä.

Etenkin aivotärähdykset ovat nousseet puheenaiheeksi ammattilaisjääkiekossa Atlantin molemmin puolin, kun monet kiekkoilijat ovat joutuneet lopettamaan niiden seurauksena uransa. Nuorena kuolleen NHL-tappelija Derek Boogaardin aivoista löytyneet kudosmuutokset olivat kylmääviä todisteita lajin vaarallisuudesta nykyisellään.

– Suomessa minun lisäkseni ainakin Markus Helanen ja ihan viime viikkoina Tommi Kovanen ja Ville Mäntymaa ovat lopettaneet aivotärähdysten takia.

Pelicansin ex-maalivahti Helanen on joutunut toden teolla taistelemaan vakuutuskorvaustensa puolesta.

– Minulle vakuutus korvaa 10 vuotta uran päättymisestä 85 prosenttia silloisesta vuosiansiosta.

– Pärjään siis hyvin vielä neljä vuotta ja olen muutenkin säästäväinen luonne. Jatkumo kuitenkin mietityttää…

Oma työrytmi

Jani Hassinen on pysyvästi osatyökyvytön, eikä eläkettä ole juurikaan kertynyt.

– Kahdeksasta neljään -hommiin en pysty. Väsymyksen takia minun täytyy itse päättää työrytmini.

Hassinen on uran jälkeen opiskellut merkonomin paperit, mutta nyt tähtäimessä on hierojan ura ja yrittäjyys.

– En myöskään osaa olla tekemättä mitään. Jos olisin osannut ajatella, niin olisi kannattanut ajatella näitä asioita jo uran aikana, Hassinen neuvoo nuorempia kiekkoilijoita. (HäSa)