Kanta-Häme

Janne-joutsenen kimppuun hyökättiin

Aulangon Joutsenlammella on sattunut pieni perhetragedia viikonloppuna. Kyhmyjoutsenperheen uroksen Jannen kimppuun nimittäin hyökättiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ja seurauksena Jannen siipi on vahingoittunut.

Metsähallituksen suunnittelijan Ari Väänäsen mukaan tarkkaa syytä Jannen loukkaantumiselle ei tiedetä, mutta urosjoutsen on mitä luultavammin satuttanut itsensä tappelussa, kun se on suojellut perhettään.

Jannella ja kyhmyjoutsennaaras Ainolla on tänä keväänä kolme poikasta.

– En usko, että Aulangon ketut pystyisivät tappelemaan noin rajusti. Sen on aiheuttanut koira tai ihminen. Aukioloaikoina koirakuri on alueella hyvä, mutta aluetta ei valvota öisin, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan Jannella ei kuitenkaan ole välitöntä hengenvaaraa. Kyhmyjoutsen oli syönyt ja juonut keskiviikkoaamuna, kun hän oli käynyt lintua katsomassa.

– Aika kesy se oli. Minut Janne tuntee yleensä kiinniottajana, ja nyt se päästi minut ihan lähelleen.

Moni puistovieras oli myös soittanut hätänumeroon Jannen vaurion takia.

Perheen hajottamisessa riskinsä

Aulangon luonnonsuojelualuetta hallinnoiva Metsähallitus oli ilmoittanut tapaturmasta Ähtärin eläinpuistoon, jossa Janne ja Aino viettävät talvet. Keskiviikkopäivänä Metsähallitus odotti eläinlääkäriltä ohjeita hoitoa varten.

Neuvoja oli tullut sekä Ähtärin eläinpuistosta että Heinolan lintutarhan eläinlääkäreiltä.

– Olemme valmiudessa lähteä siirtämään Jannea Ähtärin eläinpuistoon, jos asiantuntijat niin päättävät, Väänänen sanoo.

Kyhmyjoutsenen siirrossa piilee kuitenkin riskinsä. Mikäli joutsenpariskunnan uros erotetaan, naaras Aino ei pysty suojelemaan poikuettaan yhtä hyvin. Lisäksi kiinniotto pitää tehdä sellaisena aikana, kun puisto ei ole yleisölle avoimena.

– Lintuperheen hajottamisessa on stressiä molempiin suuntiin. Se varmasti pistää miettimään, kannattaako vaihtoehto. (HäSa)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic