Kanta-Häme

Janne tekee paluuta Joutsenlammelle

Aulangon Joutsenlammen Janne ja Aino -pariskunta päässevät yhteen taas ensi viikolla. Joutsenuros sai siipensä heinäkuun puolivälissä, kun puolusti perhettään lammelle tungeksinutta laulujoutsenparia vastaan.

– Jannen haavat ovat parantuneet hyvin, ja ruvet ovat alkaneet irtoamaan. Tämän viikon pidämme sitä vielä tarha- ja sisäolosuhteissa, jotta haavat eivät tulehtuisi, rauhoittelee Metsähallituksen puistonjohtaja Jere Rauhala huolestuneita.

Joutsenesta Aulangon lintutarhassa huolehtii Metsähallituksen oma eläintenhoitaja.

– Loukkaantunut siipi liikkuu ja asettuu oikein paikalleen, mikä viittaa siihen, ettei suurempia jännevaurioita olisi syntynyt.

– Lentokyvyn palautumisesta ei pysty kuitenkaan sanomaan, ennen kuin sulat kasvavat takaisin paikalleen, Rauhala arvioi.

Uho on jo palannut

Janne vaikuttaa myös henkisesti jo toipuneen taistelusta.

– Se uhittelee taas hoitajilleen kuin ennenkin ja ottaa selvästi omaa rooliaan. Hyvältä näyttää, puistonjohtaja naurahtaa.

Aino ja poikaset ovat saaneet sittemmin olla rauhassa lammella.

– Ne ovat meidän nähdäksemme niin ikään hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Janne ei ole nähnyt perhettään vähään aikaan, mutta Jere Rauhala arvelee, että linnut saattavat pitää yhteyttä tarhan ja lammen välillä ääntelemällä ja ovat tietoisia toistensa läsnäolosta.

– Jannen ääntely on samantyyppistä kuin talvisin kuljetusten aikana Ähtäriin. Silloin linnut kommunikoivat koko ajan keskenään.

Lopullinen päätös Jannen palauttamisesta lampeen tehdään loppuviikosta. (HäSa)

Menot