Kanta-Häme

Jännitys siivitti Tuuli Hakolan Taitaja-kisailua

 

– Jännitti kamalan paljon! Oli kivaa nähdä tuomarien arvostelut, joissa jännityksestä ei onneksi näkynyt jälkeäkään, kuvaa riihimäkeläinen Tuuli Hakola, joka selvitti Kotkassa tiensä valtakunnallisen Taitaja-kilpailun finaaliin.
 
Tuuli opiskelee Hyriassa toista vuotta tarjoilijaksi hotelli- ja ravintola-alan koulutuslinjalla. Hän lähti Hyrian ensimmäisenä tarjoilijaopiskelijana Taitaja-kilpailuun, vaikka hänen opinnot ovat vasta puolivälissä.
 
Valmentajana toimiva matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opettaja Sari Sinisalmi-Airila innosti opiskelijan ajatukseen jo viime vuonna. Toisena valmentajana toimii opettaja Tiina Packalen-Huhtanen.
 
– Tuulilla on loistava asenne. Hän haluaa edistyä ja oppia uutta, Sinisalmi-Airila kertoo.
 
Opinhaluja tarvitaan, sillä toukokuussa finaalissa tarjoilijat kilpailevat taidoista, jotka kuuluvat osittain viimeisen opiskeluvuoden opintoihin.
 
– En tiedä vielä oikeastaan yhtään mitään viinietiketistä, joka on toukokuussa hallittava täysin. Ensi viikolla alkaa pänttäys yhdessä opettajan kanssa.
 
Viinietiketin opiskelu sisältää kaiken tiedon viinien valmistusmaista ja alueista, rypäleistä merkinnöistä ja viinien luonteesta.
 
– En ole vielä edes oikein kunnolla maistanut viinejä enkä pidä niistä, sanoo 18-vuotias Tuuli Hakola.
 
Baarityöskentely sujui Tuulilta jo semifinaalissa loistavasti. Siihenkin hän oli opiskellut taidot ennalta Hyrian Hyvinkään opetusyksikössä baarimestari Jami Järvisen opissa.
 
Semifinaalissa kilpailtiin pöydän kattamisesta, asiakkaiden vastaanotosta, kuohuviinin tarjoilusta, kolmen ruokalajin ja viinin tarjoilusta sekä ulkoisesta olemuksesta. Lisäksi arvioitiin asiakaspalvelua ja yleisiä tarjoilutaitoja.
 
Loistava suoritus merkitsee, että Tuuli opiskelee käytännössä kolmen vuoden oppimäärän kahdessa vuodessa.
 
– Tämä on vain kivaa ja motivoi tosiaan opiskelemaan, Tuuli vakuuttaa.
 
Hän saa vahvaa tukea myös työkavereiltaan Ravintola Graniitissa, jossa hän tarjoilee viikonloppuisin. Työpaikka aukesi, kun hän onnistui saamaan Graniitista toisen jakson harjoittelupaikan. Ensimmäisellä harjoittelujaksolla hän työskenteli Kotokartanon palvelutalon ravintolassa.
 
– Työkaverit tsemppaavat ja ovat neuvoneet ja tentanneet minua ennen kisoja. Meillä on tosi hyvä henki, Tuuli vakuuttaa.
 
Kun Tuuli Hakola valmistuu, hän voi jatkaa esimiesopinnoilla. Joka tapauksessa hän tietää jo nyt, että ammattitaitoisista tarjoilijoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla kova kysyntä. Työttömäksi ei tarvitse opiskella. (HäSa) 

Päivän lehti

9.4.2020