Kanta-Häme Hämeenlinna

Järeät panssari-Mersut ovat kuuluneet Hämeen poliisin arsenaaliin runsaan vuoden – Näin poliisi arvioi Hevejä

Hämeen poliisi sai panssaroidut Hevi-ajoneuvot käyttöönsä vuosi sitten. 400 000 euron ajoneuvo saa ylikomisariolta kehuja.
Poliisi käytti Hevi-ajoneuvoa piiritystilanteessa viime vuoden elokuussa Hämeenlinnan Papinniityssä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen poliisi sai kevään 2019 aikana käyttöönsä kaksi panssaroitua poliisiautoa, joita kutsutaan myös Hevi-ajoneuvoiksi.

Toinen autoista on Hämeenlinnassa, toinen Lahdessa.

Reilun vuoden ajan käytössä olleet autot saavat Hämeen poliisilaitoksen liikennesektorin johtajalta, ylikomisario Jouni Takalalta hyvän arvion.

– Autot ovat olleet hyviä työkaluja useissa tilanteissa. Minulle ei ole kantautunut negatiivista palautetta niistä, Takala toteaa.

Takala kuitenkin lisää, että aivan tavallisessa partiokäytössä niiden ominaisuudet menevät hukkaan. Hevit ovat erittäin painavia autoja, joten ne eivät ole kovinkaan nopeita.

Niiden huippunopeus jää vain 120 kilometriin tunnissa, joten esimerkiksi takaa-ajotilanteissa poliisin muut ajoneuvot ovat painavaa Heviä käytännöllisempiä.

Katso arkistovideolta, miltä ajoneuvo näyttää. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Luotisuojattu

Lähes 5,4 tonnia painavat Mercedes-Benz-autot ovat luotisuojattuja, ja ne on rekisteröity kuorma-autoiksi. Yksittäisen auton hinta on noin 400 000 euroa.

– Sillä pystyy etenemään vähän vaikeammissakin paikoissa, Takala arvioi.

Lue myös: Jokainen poliisilaitos saa raskaasti panssaroidun auton – Uusi luotisuojattu ”Hevi” painaa 5,4 tonnia

Hevit hankittiin vuosi sitten Poliisihallituksen saamalla erityisrahoituksella, joka osoitettiin vaativien tilanteiden kaluston ja varusteiden lisäämiseen. Poliisilla on vastaavantyyppistä kalustoa käytössä muualla Euroopassa.

Hevit on kuitenkin varusteltu ja muokattu ainoastaan Suomen poliisin tarpeisiin.

Poliisin uusissa autoissa on vahva panssari. Kuva: Juho Peltoniemi

Suojelutehtävissä

Panssaroituja autoja käytetään yleisötapahtumissa, valtiovierailuiden yhteydessä ja erilaisten tilaisuuksien turvaamistehtävissä. Se on poliisin luotettava työkalu hälytystehtävillä sekä erityistehtävissä.

Muun muassa viime vuoden elokuussa Hevi-panssariautot olivat näkyvästi käytössä Porvoon seudulla, kun kolmea poliisia ammuttiin virkatehtävän yhteydessä. Hämeen poliisi käytti uusia autoja muun muassa vuosi sitten piiritystilanteessa Karjalankadulla.

Hämeen poliisilla autot ovat lähtövalmiudessa, ja niiden käyttöön on erikseen koulutettu henkilökunta. Jouni Takala ei kommentoi sitä, kuinka monelle poliisille tämä koulutus on annettu.

”Autoista uutisoitiin laajasti”

Järeän G-sarjan Mercedez-Benz-maasturin rungolle rakennettu panssaroitu auto on nelivetoinen ja automaattivaihteinen, ja sitä liikuttaa kolmelitrainen V6, turboahdettu nelitahtidieselmoottori.

Hämeenlinnan kaduilla liikkuessaan panssaroitu auto ei ole aiheuttanut kysymyksiä kansalaisten suunnalta.

– Silloin reilu vuosi sitten autoista uutisoitiin niin laajasti, että hyvin vähän niistä tai niiden käytöstä on tullut kysymyksiä, Jouni Takala pohtii. HäSa

Lue myös: Hämeen poliisi sai panssari-Mersun – ”Entistä suojaavampi kalusto on tarpeen” (3.4.2019)

 

 

Päivän lehti

9.8.2020