fbpx
Kanta-Häme

Järjestöreissaajat kiersivät kyliä ja kouluja

Vähikkälän kylässä asuva Suvi Pesonen ei lannistunut, vaikka Janakkalan kyläyhdistykset eivät saaneetkaan hakemaansa hankerahoitusta kyläkoulujen verkostoitumista varten.

Ideana oli, että koulut voisivat tehdä yhteistyötä valtakunnallisesti ja välittää toisilleen omia hyviksi osoittautuneita käytäntöjään.

Kevään aikana selvisi, ettei Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalta tule rahoitusta Janakkalan kylien hankkeeseen. Sen jälkeen Pesonen alkoi ideoida toisenlaista tapaa kylien ja kyläkoulujen yhteistyön aloittamiseksi.

Hän keksi, että voisi kiertää kyliä ja pikkukouluja kesän aikana. Mukaan lähti toinen vähikkäläläinen kyläaktiivi Erika Mantere.

Heinäkuun alkupuolella he sitten kiersivät Keski-Suomen ja Savon kyliä ja pikkukouluja. Mukana Pesosen perheen pikkubussissa keikkui yhteensä kahdeksan lasta.

– Meidän perheestä oli mukana viisi lasta eli kaikki paitsi vanhin, ja Erikalta kolme lasta. Miehet sen sijaan jätimme kotiin, Suvi Pesonen kertoo.

Matkan ideana oli yhdistää hyöty ja huvi. Naiset tapasivat monen kyläyhdistyksen edustajia ja jonkin verran myös kouluväkeä. Toisaalta reissu oli etenkin lapsille myös lomamatka, jonka aikana nämä kokivat monta kivaa leikkipuistoa ja uimarantaa.

– Alun perin meidän piti lähteä liikkeelle julkisilla kulkuneuvoilla, mutta sitten totesimme sen tällaisella joukolla mahdottomaksi, Pesonen sanoo.

Matkaajat saivat tukea majoittumisiinsa Suomen Hostellijärjestön Järjestöreissaaja-haun kautta. Yöpymiset erilaisissa hostelleissa olivatkin tärkeä osa kesäreissua.

– Ensimmäisen yön vietimme Joutsassa Vaihelan tilalla, missä lapset saivat ihastella koiria, ankkoja ja villisikoja.

Toinen yöpymispaikka oli Pohjois-Savon Rautalammella sijaitseva Korholan kartano, josta löytyi yhteys Vähikkälään.

– Kartanoa ja hostellia pitää taiteilija Oili Marski, joka on ollut kuvanveistäjä Erkki Kannoston oppilas. Kannosto puolestaan on Vähikkälän kesäasukkaita, Pesonen kertoo.

Päivisin keskityttiin kyliin ja niiden kouluihin. Vierailut olivat Pesosen mukaan antoisia.

– Edistyksellinen kyläkoulu on muun muassa Peiposjärven koulu Pieksämäellä. Kyläkoululla on ryhmis, esikoulu ja alakoulu. Harrastustoimintaa koululla on joka päivä puoli yhdeksään asti illalla. Harrastuksia voidaan järjestää oppilaille sekä koulupäivän lomassa että koulun jälkeen.

– Siellä kyläyhdistyksen ja koulun välinen yhteistyö on erittäin tiivistä.

Mikkelin Ihastjärvelle taas on rakennettu kokonaan uusi kyläkoulu, jonka yhteydessä on myös liikuntahalli.

– Hallilla järjestetään erilaisia tapahtumia. Koululla pidetään hyvinvointipalvelupäiviä, jolloin siellä vierailee esimerkiksi hieroja tai kampaaja. Ja joka perjantai siellä leivotaan, ja tuoretta leipää voi ostaa kotiin.

Pesonen ja Mantere ovat dokumentoineet koko reissun, ja myöhemmin videomateriaali editoidaan.

– Voimme levittää videota kylille eri puolille Suomea kyläasiamiesten kautta.

Pesonen sanoo olevansa kiertomatkaan tyytyväinen.

– Lähdimme hakemaan hyviä käytäntöjä ja kehittämisideoita omalle kylälle sekä valtakunnallista yhteistyötä. Saimme visioillemme lisäpontta. HÄSA

Menot