Kanta-Häme

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus järkytti järjestöjä – Edunvalvojat ehdottavat paikkauksia avustuksiin

Ensi vuoden budjettiehdotus järkytti sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, mutta edunvalvojilla on useita ehdotuksia avustusrahojen paikkaamiseksi. Kanta-Hämeessä järjestöt ovat huolissaan ehdotetusta leikkauksesta.
Kanta-Hämeen Perhetyön toiminnanjohtajan Sini Stoltin mukaan ehdotettu avustusleikkaus osuisi kovaa järjestön avoväkivalta- ja erotyöhön. Stolt kiittää etujärjestöjä hyvistä ehdotuksista avustusvajeen paikkaamiseksi, mutta kaipaa vielä poliitikoilta konkreettisia toimia. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Pekka Rautiainen
Kanta-Hämeen Perhetyön toiminnanjohtajan Sini Stoltin mukaan ehdotettu avustusleikkaus osuisi kovaa järjestön avoväkivalta- ja erotyöhön. Stolt kiittää etujärjestöjä hyvistä ehdotuksista avustusvajeen paikkaamiseksi, mutta kaipaa vielä poliitikoilta konkreettisia toimia. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Pekka Rautiainen

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotus heitti kylmän suihkun sosiaali- ja terveysalan järjestöjen niskaan.

Ministeriö esittää myönnettäväksi 253 miljoonaa euroa avustuksina yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Se tietäisi kolmanneksen vähennystä tämän vuoden 380 miljoonasta eurosta.

Summa on vielä isompi kuin sosiaali- ja terveysministeriön aiemmin esittämä noin viidenneksen leikkaus.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestön Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas totesi, että leikkaus tietäisi järjestöille monen tärkeän toiminnan loppumista tai merkittävää supistamista.

Hyvinvointialan etujärjestö Halin toimitusjohtajan Ulla-Maija Rajakankaan mukaan esitetty kolmasosan pudotus olisi ”järisyttävän suuri”.

Pekonen: tuoton alenema kompensoitava

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa esitetty leikkaus ei välttämättä tarkoita täysmääräistä pudotusta avustuksiin.

Hallituksesta on viestitty, että pienentyvää järjestörahoitusta on paikattava syyskuussa järjestettävässä budjettiriihessä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi Twitterissä viime viikolla, että Veikkauksen tuoton alenema on kompensoitava ”täysimääräisesti” sote-järjestöille.

Etujärjestöissä toivotaan, että hallituksen lupaukset pitävät.

– Täytyy uskoa siihen, että hallitus pitää tässä sanansa ja paikkaa laskua, Kiukas sanoo.

Kiukkaan mielestä olisi tärkeää, että ratkaisu ei koskisi vain seuraavaa vuotta. Hän toivoo pysyvää ratkaisua, jotta putoavien avustuksien paikkausta ei tarvitsisi miettiä uudelleen joka vuosi.

Järjestöillä useita ehdotuksia

Etujärjestöillä on useita ehdotuksia, joilla menetettyjä rahoja voisi paikata.

Soste ja Hali ehdottavat yhdeksi järjestöjen rahoituksen turvaamiskeinoksi arpajaisveron laskemista. Samaa keinoa tarjosi myös ministeri Pekonen viime torstaina.

Arpajaisveroa on nostettu kuluvan vuosituhannen aikana 4 prosentista 12 prosenttiin. Veron laskeminen jättäisi Veikkaukselle enemmän rahaa jaettavaksi.

Järjestöjä valtion budjetista rahoitettaviksi?

Etujärjestöt ehdottavat myös avustusrahojen pudotuksen paikkaamista valtion budjetista.

Vastaavia ehdotuksia on aiemmin kuultu niiltä, jotka kritisoivat järjestöjen rahoittamista rahapelituotoilla.

Rahoitusta saavat järjestöt eivät ole aiemmin innostuneet ideasta, sillä se saattaisi tietää vielä suurempaa epävarmuutta vuosittaiseen rahoitukseen.

Sosten Kiukkaan mielestä mieluisampi vaihtoehto olisikin joidenkin järjestöjen siirtäminen valtion budjetista rahoitettaviksi.

– Meidän mielestämme olisi selkeämpää, että kokonaisia eriä siirrettäisiin budjetin puolelle, eikä niin, että järjestöavustuksia tulisi sekä budjetista että rahapelituotoista.

Etujärjestöjen mukaan rahapelivaroilla avustettavien kohteiden listasta voisi siirtää valtion budjettirahoituksen alle ne kohteet, jotka eivät perustellusti kuulu veikkausvaroilla rahoitettaviksi.

Suurin yksittäinen kohde ovat erilaiset veteraanikuntoutusjärjestöt, jotka voitaisiin Kiukaan mukaan rahoittaa valtion budjetista. HÄSA

Järjestöavustukset

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt hakevat avustuksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:sta, jonka jakamat avustukset tulevat Veikkauksen laskussa olevista rahapelituotoista.

STEA:n avustukset ovat isoin yksittäinen avustuskohde, joka rahoitetaan Veikkauksen pelivaroista. Sosiaali- ja terveysalan järjestöille jaettiin viime vuonna 380 miljoonaa euroa rahapelituotoista. Avustuksista päättää sosiaali- ja terveysministeriö.

Kulttuuriin ja taiteeseen jaettiin 258 miljoonaa euroa, liikuntaan 151 miljoonaa euroa, tieteeseen 106 miljoonaa euroa ja nuorisotyöhön 54 miljoonaa euroa. Näistä avustuksista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Avustuksien yhteenlaskettu summa tippui budjettiehdotuksessa 568 miljoonasta eurosta 420 miljoonaan euroon.

Lisäksi hevosurheiluun myönnettiin 40 miljoonaa euroa, joista päättää maa- ja metsätalousministeriö. Ehdotuksessa summaa tiputettiin reiluun 34 miljoonaan euroon.

Veteraanityöhön ja sotavammakorvauksiin jaettiin erikseen vielä 91 miljoonaa euroa. Budjettiehdotuksessa ensi vuonna veikkausvaroin rahoitettuja veteraaniavustuksia ei ole selkeästi eritelty.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic