Kanta-Häme

Järkivihreydestä tukea Humppilan lentokentälle

Humppilan lentokenttää ja sitä tukevaa logistiikka-aluehanketta kannattaa puskea eteenpäin tukeutumalla Forssan seudun jo olemassa oleviin vahvuuksiin. Näin arvioivat asiantuntijat.

Logistiikkakeskusklusteri Limowan projektipäällikkö Heikki Lahtinen uskoo, että tulevaisuuden trendit ovat eduksi Forssan seudun järkivihreydelle ja sitä kautta Humppilan hankkeelle.

– Resurssitehokkuus saattaa hyvinkin olla se seuraava iso juttu, jolla taloudellinen hyvinvointi tullaan tulevaisuudessa turvaamaan. Resurssitehokkuus ja alueen järkivihreys tukevat logistiikka-aluetta.

Myös kehittämis- ja konsultointiyritys Kohoteam Oy:n asiantuntijan Reijo Lehtisen mukaan seudun vahvuustekijät kannattaa valjastaa logistiikka-alueen taakse.

– Humppilalla ja Forssan seudulla on kaikki potentiaaliset mahdollisuudet logistiikka-alueen toteuttamiseen. Sijainti on hyvä. Kaikki merkittävät paikat ovat suhteellisen lähellä, ja kolme miljoonaa suomalaista asuu Humppilan logistiikkavyöhykkeen vaikutusalueella.

Lehtinen katsoo, että rahtiliikenteeseen erikoistuva lentokenttä on tulevaisuutta.

– Myös konttiliikenne kasvaa, ja sisämaahan tarvitaan paikka, jossa kontteja voidaan käsitellä. Sellainen tulee Suomeen varmasti seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kunnianhimoiset ja isot visiot

Heikki Lahtinen sanoo, että toistaiseksi Suomessa ei vielä ole systemaattisesti rakennettuja logistiikka-alueita. Niitä kuitenkin havitellaan rakennettavaksi muuallakin kuin Humppilassa.

– Logistiikka-alueiden tuoma lisäarvo on työpaikoissa ja uusien resurssitehokkaiden liikemallien luomisessa. Eri logistiikkakeskukset voivat myös tehdä yhteistyötä täydentämällä toisiaan ja muodostamalla isomman logistiikkakeskusten verkoston.

Lahtinen kannustaa tähyämään korkealle.

– Kannattaa tehdä isot ja kunnianhimoiset visiot. Toteutumisen aikajana voi olla pitkä, mutta jos seudulla on yhteinen tahtotila, hanke on mahdollista toteuttaa.

Humppilan lentokenttä ja logistiikka-aluehanke on ollut ajoittaisessa vastatuulessa muun muassa siksi, että ympäristöministeriö jätti vahvistamatta alueen varauksen Kanta-Hämeen ensimmäisessä vaihemaakuntakaavassa. Forssan seudun kunnat ja Hämeen liitto ovat valittaneet ministeriön ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Käsittely voi kestää 1–2 vuotta.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) pitää Humppilan hanketta seudulle erittäin tärkeänä.

– Tarvitsemme tänne työpaikkoja. Hankkeen toteutuessa Forssan seutu saataisiin uuteen nousuun. Helsingissä logistiikkakeskukset työllistävät 20 000–50 000 henkeä. Jos saisimme siitä edes murto-osan, se olisi seudulle huikea mahdollisuus. (HäSa)

Lisävoimaa Humppilan hankkeen siipiin on haettu muun muassa uudella nettivideolla, joka julkaistiin perjantaina Hamkissa liikenteen tulevaisuutta ja logistiikka-aluetta käsitelleessä seminaarissa. Video on katseltavissa osoitteessa http://www.hea.fi/etusivu/.