fbpx
Kanta-Häme

Järkkärit ovat turvallisuuden tae liigapeleissä

HPK:n liigapeleissä asiansa osaavia järjestyksenvalvojia on yli 50. He takaavat kaikkien turvallisuuden yhä haastavammiksi käyvissä tilanteissa. HPK:n etuna on se, että koko järkkäriorganisaatio perustuu vapaaehtoisten panokseen.
 
Kärpät-ottelu sai lisämausteen päätössummerin jälkeen, kun sorakentällä käytiin käsirysy. Tänä syksynä aloittaneesta kymmenestä uudesta järkkäristä muutama sai heti todellisen tulikasteen alan vaativuudesta.
 
– Paikalliset haastoivat Kärppäfanit välikohtaukseen. Järkkärit hoitivat käsirysyn hienosti, sillä he saivat tilanteen ja joukot haltuun Kahakan alkamiseen ei tarvita kuin yksi ja siitä tilanne voi laajentua, kertoo järjestyksenvalvonnan esimies Aimo Kuukasjärvi.
 
Yksi uusi järkkäri sai tilanteesta punaisen nenän, mutta muuten selvittiin pintaruhjeilla.
 
– Oululaisfanit kommentoivat tosi positiivisesti järkkäreiden onnistunutta toimintaa, Kuukasjärvi sanoo.
 
Vierasjoukkueen faniryhmät otetaan vastaan sovitusti sorakentällä, puhutetaan, tuodaan kootusti halliin ja samoin saatetaan pelin jälkeen takaisin kentälle.
 
Lisää väkeä  tarvitaan
Yhä raadollistuvan ja lisää uhkakuvia sisältävän tulevaisuuden vuoksi Kerhon järkkärikoneisto kokoontui koulutustilaisuuteen.
 
Jokereilla järjestyksenvalvonnan hoitaa yritys, joka tulee seuralle vapaaehtoistoimintaa huomattavasti kalliimmaksi. HPK:n Juniorijääkiekko saa 25 euroa ottelulta yhden järkkärin panoksesta.
 
– Talkoopohjalla mennään. Järkkäri saa palkkiokseen lihapiirakan, makkaran, kahvin, 1–2 vieraspelireissua kaudessa ja joitain vapaalippuja. Laki vaatii yhden järkkärin sataa katsojaa kohden. Meillä on lähtökohtaisesti 56 paikkaa otteluun, Kuukasjärvi kertoo.
 
Toimivia järkkäreitä on lähemmäs 70, mutta lisääkin tarvitaan
 
– Toivotaan, että lisää väkeä löytyy. Vapaaehtoisia tarvitaan, homma ei muuten jatku, sanoo turvallisuuspäällikkö Veikko Pulli, joka on yksi pitkäaikaisimmista HPK-talkoolaisista.
 
– Järkkäriksi voi lähteä käymällä järjestyksenvalvonnankurssiin, jonka HPK maksaa. Samalla on annettava sitoumus vähintään kahden vuoden järkkärinä olosta. Peruskurssin suorittamisen ikäraja on 18 vuotta. Järkkärinä toimimisesta voi tulla oikeasti ammatti, Kuukasjärvi sanoo.
 
Valtaa ja  vastuuta
Hän sanoo, että järkkäreiden liivi edustaa julkista valtaa.
 
– Se on iso vastuu ja velvollisuus. Silloin on puututtava asioihin eikä niitä voi väistää. Lisäksi meillä on oltava suunnitelma ja valmius jopa hallin tyhjentämiseen tulipalon, kahakan tai pommiuhan takia, Kuukasjärvi sanoo.
 
– Toiminnan kehittämiseksi ja tehostamiseksi on koulutuspäiviä. Uutena asiana on perusteilla katsomoensiapuryhmä. Katsojille voi tulla loukkaantumisia portaikoissa, kiekko voi lentää katsomoon tai tarvitaan sydänoireisiin ensiapua, Kuukasjärvi sanoo.
 
– Osassa liigapaikkakuntia (mm. Helsinki ja Pori) katsomoensiapu on jo huomioitu. Hallissa oleva ambulanssi on pelaajille, mutta tässä on kyse erillisestä ryhmästä järkkäreitä. Tämä on myös yleisönpalvelua. Jääkiekko on suosittu laji, jossa tunnemaailma on massiivinen, sanoo yleisöensiavusta vastaava Sakari Jantunen.
 
Toissa kesänä turvallisuuspäällikkönä aloittanut Pulli tietää, minkä seurojen faneista voi olla eniten vaikeuksia.
 
– Jokerit, HIFK, TPS ja Pelicans ovat ultrakannattajineen vaikeimpia tapauksia. Meidän on tehtävänä olla yleisön palvelijoita, jotta kaikilla on hallissa turvallinen ja hyvä olla, Pulli sanoo.
 
Varaturvallisuuspäällikkö on Jyrki Varjonen. Kuukasjärven lisäksi järkkäreiden esimiehinä toimivat Juha Jokinen ja Juha Kunila.
 
 
Pasi Honkanen

Menot