Kanta-Häme

Jarruviat yleisin hylkäyssyy katsastuksessa

jarruissa on eniten toivomisen varaa sekä henkilö- että kuorma-autoissa. A-katsastuksen torstaina julkaiseman vikatilaston mukaan yleisimmät hylkäyssyyt ovat jarruviat ja pakokaasupäästöt koko maassa ja myös Kanta-Hämeessä.

Seuraavaksi yleisimpiä vikoja ovat seisontajarrun etuakseliston, alustan ja ohjauslaitteiden viat. Ruostevauriot ovat viime vuosina aiheuttaneet entistä vähemmän hylkäyksiä, vaikka pakollisesta ruosteenestokäsittelystä luovuttiin kymmenkunta vuotta sitten.

A-katsastuksen Hämeenlinnan katsastuskonttorin päällikkö Pentti Oleander kertoo, että nykyautoissa on ruostetta, mutta puhkiruostuminen ei ole läheskään niin yleistä kuin vielä kymmenisen vuotta sitten.

– Jos omistajat suojauttaisivat autonsa edes kerran uutena, autot säilyisivät paljon paremmin, hän sanoo. Ero suojauskäsittelyn saaneiden ja suojaamattomien autojen välillä on varsin suuri sitten kun auto on vanha.

Oleander suosittelee myös auton säännöllistä pesemistä maalipinnan suojaamiseksi ja alustan pesua ainakin kerran vuodessa keväällä, kun teiden suolaaminen on lopetettu.

Neljännes autoista hylättiin

A-katsastus katsasti viime vuonna 830 000 henkilöautoa. Niistä hylättiin ensimmäisellä kerralla neljännes eli 208 000 autoa. Autokaupan lama näkyy katsastettujen autojen keski-iän nopeana nousuna. Vuonna 2011 se oli 11,7 vuotta ja viime vuonna 12,1 vuotta.

Raskaan kaluston hylkäysprosentti oli koko maassa vielä korkeampi ja niiden vikojen määrä on lisääntynyt huomattavasti viimeisten neljän vuoden aikana. Yli 12 tonnin kuormureista hylättiin 28,0 prosenttia. Kaikista vioista jarruvikoja oli 31 prosenttia.

Kuormureiden runsaisiin vikoihin vaikuttavat autojen kova käyttö ja runsaat ajokilometrit. Ikääkin niillä on keskimäärin lähes kymmenen vuotta.

Pentti Oleander on huolissaan valmisteilla olevasta kuormureiden kokonaispainojen korottamisesta.

– Miten autot ja tiestö kestävät sen, ja onko yrittäjillä varaa lisätä autoihinsa akseleita, kun autot jo nyt ovat ruhtinaallisen kalliita. Kuormien koon kasvattaminen tuskin lisää yrittäjien tuloja, hän pohtii.

Viime vuoden hylkäystilastot löytyvät A-katsastuksen verkkosivuilta osoitteesta www.a-katsastus.fi/vikatilasto

Sieltä voi etsiä haluamiensa autojen vikatietoja merkin, mallin ja käyttöönottovuoden mukaan. (HäSa)