Kanta-Häme

Järvien sinilevätilanne on tavanomaista rauhallisempi – Hämeenlinnassa varoitus on voimassa kahdella rannalla

Tuulinen ja pilvinen kesäsää pitää sinilevän loitolla. Myös vesien lämpötilat ovat tavallista viileämpiä.
Sinilevä esiintyy yksittäisinä bakteerihippuina tai jonomaisina rihmoina. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta tai leväkasautumista. Arkistokuva. Kuva: Katariina Filppula
Arkistokuva. Kuva: Katariina Filppula

Järvien sinilevätilanne on rauhallinen. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tällä viikolla levää on havaittu tavanomaista heinäkuuta vähemmän.

Tuulinen ja pilvinen sää on hillinnyt leväesiintymiä, eikä tiedossa oleva epävakainen sää todennäköisesti runsastuta pintakukintoja.

Järvien pintavedet ovat monin paikoin yhdestä kahteen astetta tavanomaista viileämpiä. Vesistöt ovat noin 16–20-asteisia.

Hämeenlinnan terveystarkastaja kävi 1. ja 2. heinäkuuta tarkistamassa sinilevätilanteet viideltä uimarannalta, joilta levää oli löytynyt ennen juhannusta. Ormajärven Untulan ja Vanajaveden Lepaanrannan rannoilta löytyi vähäinen määrä sinilevää.

Kankaistenjärven, Matkolammen ja Tervaniemen uimarannoilta poistettiin sinilevävaroitukset.

Suomen ympäristökeskuksen leväseurannan mukaan Kanta-Hämeen alueen havaintopisteillä ei ole sinilevää.

Valtakunnallisesti levää on löytynyt tällä viikolla lievästi 14 havaintopaikasta, ja runsaasti neljästä. Kansalaishavainnoista levää on löytynyt yhdeksästä paikasta.

Suomen ympäristökeskus kehottaa edelleen kansalaisia kirjaamaan sinilevähavaintojaan Järviwiki-palveluun.

Päivän lehti

10.8.2020