Kanta-Häme

Järvikala käy hyvin kaupaksi

Tyrväntöläinen ammattikalastaja Kari Seppänen käy kahdesti viikossa Hämeenlinnan torilla tuomassa saalistaan hyvinkääläiselle kalakauppiaalle Heikki Auviselle. Muina päivinä hän ajaa Hyvinkäälle asti viemään kalansa.

– Vanajanselän kuhakanta on hyvä, Seppänen kertoo. Hänen tuloistaan pääosa nousee järvestä, lisänä on pienen maatilan rehuohran viljely.

Kalan myyminen Auviselle on Tyrvännön kalastajalle kätevä ratkaisu. Jos hän haluaisi itse käsitellä kalansa esimerkiksi fileiksi, pitäisi investoida parisataatuhatta euroa EU-direktiivien mukaisiin tuotantotiloihin. Se ei viisikymppistä miestä houkuttele.

Seppäsen lisäksi ammattikalastajia ei Vanajavedellä juuri ole.

Hän tekee työnsä yksin, mikä käykin päinsä hyvin talvella. Sulan veden aikaan pahalla kelillä on toista, kun pyydykset tahtovat repeillä yksinäisen kalamiehen taistellessa tuulen ja aallokon kanssa.

Kalassa Kari Seppänen on käynyt pikkupojasta, ja ammattikalastaminen on vanhempienkin perua. Hänen vanhempansa kalastivat ja kävivät torikauppaa maanviljelyksen ohessa.

Kalakaupalla hyvät näkymät

Myös kalakauppias Heikki Auvinen on kasvanut ammattiinsa pienestä pitäen.

– Melkein synnyin kalalaatikkoon, hän virnistää.

Kalakauppias hän on kolmannessa polvessa, eikä ole eläessään muuta työtä tehnyt tai ajatellut tehdä.

Auvinen näkee ammattinsa tulevaisuuden valoisana. Ihmiset ovat oppineet syömään kevyttä ja terveellistä kalaa, joten asiakkaita riittää.

Mutta palvella pitää.

– Jos asiakas haluaa kalansa perattuna ja fileoituna, me perkaamme ja fileoimme samaan hintaan. Jo isäni sanoi, että palvelun pitää kuulua kaupantekoon, Auvinen sanoo.

Tulevaisuudennäkymistä huolimatta Auvinen pitää alaa ankarana. Kalaa ei voi varastoida, sillä ei säily tuoreena pitkään. Hänen mielestään pari päivää on maksimi. Silloinkin kala on säilytettävä hyvin kylmässä, jäätymisen rajamailla.

– Olen nähnyt monien kilpailijoiden tulevan ja menevän.

Kala myydään toreilla ja tukkurille

Hän myy kalaa säännöllisesti yhdeksällä torilla Lohjan, Lahden ja Helsingin rajaamalla alueella. Hämeenlinnan torilta Auvisen kalaa saa keskiviikkona ja lauantaina sekä markkinapäivinä. Markkinoilla yrityksen väki käy kauempanakin, Kuopiota myöten.

– Meille on muodostunut toripaikkakunnille vakituinen asiakaspiiri, Auvinen sanoo.

Hän ei myy kalaa suoraan kauppoihin. Siihen eivät kymmenkunta vierasta työntekijää työllistävän yrityksen voimat riitä. Kala myydään tukkurille, joka jakaa sen kauppoihin.

Auvisen yritys paitsi ostaa ja myy kalaa myös jalostaa sitä. Kaloja perataan ja fileoidaan, mutta niistä tehdään myös eineksiä sekä omaan että kauppamyyntiin. Valikoimaan kuuluvat muun muassa savustettu kala, kalapiirakat, -pizzat ja -salaatit. Jalostettavia kaloja ovat siika, lohi ja kirjolohi.

Järvikalaa Heikki Auvinen ostaa mielellään etenkin Vanajavedestä ja Vesijärvestä, mutta myös Päijänteestä.

– Niissä on hyvät kalat ja taitavat kalastajat. Osaavia ammattikalastajia on yhä vähemmän.

Tähän aikaan vuodesta järvikaloista on tarjolla madetta, haukea ja kuhaa. Muikkua ei talvella saada, sillä jään alla nuotanveto on vaikeata, eikä verkoilla saada kuin kauppiaan kannalta liian pieniä saaliita.

Kuha on järvikaloista kysytyintä, sitä myydään aika paljon fileinä. (HäSa)

 

 

Mainos