Kanta-Häme

Jäsenmäärän lasku pakottaa sopeutuksiin

Kirkollisveroprosentin nosto 1,70 prosentista 1,75 prosenttiin ei riitä kattamaan Lopen seurakunnan verotulojen laskua ensi vuonna.

– Kevätkauden lopulla emme enää voi jatkaa määräaikaisen lastenohjaajan työsuhdetta. Lastenohjaajien määrä vähenee neljästä kolmeen. Päivä- ja perhekerhot jatkuvat kuitenkin entisellään, kertoo kirkkoherra Tuomas Hynynen.

Lopen seurakunta on menettänyt muuttotappion, syntyvyyden laskun ja kirkosta eroamisen vuoksi viiden vuoden aikana noin 600 jäsentä. Tämä näkyy lähes 80 000 euron suuruisena verotulojen laskuna tänä vuonna.

– Näyttää siltä, että jäsenmäärän lasku jatkuu edelleen kaikissa seurakunnissa. Lopen seurakunnan talous on kohtalaisen vakaa, mutta sitä on sopeutettava kestämään jatkuva tulojen aleneminen, Hynynen sanoo.

Seurakunnassa oli vuoteen 2011 noin 7100 jäsentä. Jäsenmäärän pelätään laskevan 2020 loppuun mennessä runsaaseen 6 000:een.

Kirkkovaltuusto saa ensi tiistaina talousarvion lisäksi hyväksyttäväkseen myös talouden sopeuttamisohjelman. Tavoite on pitää talous tasapainossa ja seurakunta velattomana edelleen.

Sopeuttaminen tehdään ilman irtisanomisia tai lomautuksia. Henkilöstön määrää vähennetään yhdestä kolmeen, mutta vain jättämällä virkoja täyttämättä.

Hynynen korostaa asennemuutoksen läpivientiä lähivuosina.

– Vaikka työntekijämäärä vähenee, kehitämme toimintaa. Kun tekijöitä on vähemmän, tehdään joustavasti hyvin monenlaisia tehtäviä ylittäen entistä enemmän työalojen raja-aitoja.

Kanttorila on tarkoitus myydä jo ensi vuonna sen vapauduttua käytöstä. Aiemmin seurakunta on jo myynyt Launosten Apajan ja kirkonkylän pappilan.

Suuria investoiteja ei ole edessä. Ensi vuonna Läyliäisten Keitaan uusi ovi, Vanhan kirkon ikkunoiden kunnostus, muistolehdon viimeistely ja hautausmaan puuston hoito vaatii 52 000 euroa.

Kirkkosalien remontti on lähivuosien suurin urakka, jonka suunnittelu käynnistyy jo ensi vuonna. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic