Kanta-Häme

Jätehuoltoon liittymättömiä talouksia etsitään keväällä Hämeenlinnassa – Välttelijöille voidaan langettaa uhkasakko

Tähän mennessä on lähetetty liittymiskehotuksia kirjeitse. Vetkuttelusta voi seurata uhkasakko.
Jätehuoltoon liittyminen on pakollista niin ympäri vuoden asuttuihin kuin vapaa-ajankiinteistöihin. Arkistokuva: Markku Tanni

Jätehuoltoviranomaiset ryhtyvät ensi vuonna synäämään entistä tarkemmin läpi kiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet kunnalliseen jätehuoltoon.

Jätehuoltolautakunta Kolmenkierto on lähestynyt tänä vuonna 62 jätehuoltoon liittymätöntä kiinteistöä liittymiskehotuskirjeellä. Kirjeitä on lähetetty Hämeenlinnassa, Tervakoskella, Läyliäisissä ja Lopella sijaitseviin kiinteistöihin viime kesästä lähtien.

Myös Kiertokapula oy on lähestynyt osaa näistä kiinteistöistä kirjeellä ennen jätehuoltoviranomaisen toimia asiassa.

 

Liittymättömiä kiinteistöjä uskotaan olevan merkittävästi enemmän kuin mitä nyt on havaittu.

– Ensi keväänä tarkastellaan erityisesti Hämeenlinnan itäisiä pitäjiä, ja kiinteistönomistajiin otetaan yhteyttä kirjeitse. Oletus on, että siellä on melko runsaasti jätehuoltoon liittymättömiä kiinteistöjä, jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni kertoo.

Jätehuoltoviranomainen lähestyy liittymätöntä kiinteistöä enintään kahdella kirjeellä, jonka jälkeen asia siirtyy valvontaviranomaiselle hallintopakkomenettelyä varten.

– Seurauksena viivyttelystä tai kieltäytymisestä liittyä jätehuoltoon, voi seurata uhkasakko.

Lue myös: Kotitalousjätteistä kierrätetään noin puolet – Riihimäellä tuotetaan jätettä noin 330 kiloa asukasta kohden vuodessa

 

Jätelain mukaan kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon. Liittymisvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä siitä voida myöntää vapautusta.

– Syitä liittymättömyyteen on varmasti monia siitä alkaen, että kaikki eivät vieläkään tiedä, että myös vapaa-ajankiinteistö pitää liittää jätehuoltoon. Osa asukkaista on hoitanut jätehuollon kuljettamalla jätteet itse jätteidenkäsittelyalueille tai polttamalla niitä. Jotkut ovat jättäneet liittymättä osoittaakseen mieltään, Ala-Könni kertoo.

Ala-Könni arvioi, että keskimääräiset, ympärivuotisesti asutun omakotitalon jätteenhoitokulut ovat hieman yli sata euroa vuodessa. Päälle tulee jäteastian vuokra tai ostokustannukset.

– Summa vaihtelee paljonkin riippuen siitä, kompostoiko kiinteistönomistaja maatuvaa jätettä ja miten usein jäteastia tyhjennetään. HäSa