Kanta-Häme

Jätekiista päättyi Lopen kunnan eroon

Kunnanvaltuusto löi maanantaina lopullisesti lukkoon Lopen eron kuntien yhteisestä jätelautakunnasta Kolmenkierrosta ja jätehuoltoyhtiö Kiertokapulasta.

Ero toteutetaan, vaikka kunnan konsulttiyhtiö Pöyryllä teettämä selvitys näyttää kuntalaisten roska-astioiden tyhjennystaksojen nousevan jopa 2,5-kertaisiksi.

Kunnanvaltuusto ei vielä maanantaina päättänyt miten Loppi järjestää jätehuoltonsa jatkossa neljän vuoden irtisanomisajan jälkeen.

Kunnassa on valmisteltava ensi vuonna järjestelmä ja varattava sen vaatima määräraha vuoden 2018 talousarvioon.

Mitä vuodenvaihde tuo tullessaan, kunnanjohtaja Karoliina Frank?

Minä jätän eroilmoituksen Kiertokapulan hallitukselle, kuten kunnanvaltuusto edellyttää. Kiinteistökohtaisten jätekuljetussopimusten solmiminen loppuu joka tapauksessa syyspuolella, kun Kiertokapula kilpailuttaa ja valitsee kuljetusyrittäjät.

– Neljän vuoden irtisanomisaikana Loppi valmistelee uuden jätehuollon järjestelmän. Mitä se maksaa, se selviää myöhemmin.

Jokainen kiinteistö solmii Lopella tällä hetkellä oman roska-astiansa tyhjennyksestä itse sopimuksen jätekuljetusyrityksen kanssa.

Käytännössä yksi Lopella toimiva jätekuljetusyritys hoitaa valtaosan kuljetuksista. Vain Janakkalan ja Riihimäen rajamailla astioita tyhjentävät myös naapurikuntien yrittäjät.

Jätehuoltolautakunta kilpailuttaa kuljetusyritykset, jolloin myös pienillä paikkakunnilla toteutuu jätelain edellyttämä aito kilpailu ja tasapuolisuus.

Karoliina Frank toteaa toimivansa kunnanvaltuuston tahdon mukaan, mutta virkamiehenä hän hämmästelee päätöstä.

– Minulla on virkavastuu, jonka nojalla minun on toimittava lakien mukaan, pidettävä huoli kuntalaisten edusta ja ajateltava kunnan taloutta.

Eropäätöksen toteuttaminen oli kunnanhallituksen esityksen vastainen. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.) ja valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Joni Lähde (sd.) jättivät eriävän mielipiteensä puolenkymmenen muun valtuutetun tavoin.

– En harkitse tällä hetkellä valituksen tekemistä. Jätin eriävän mielipiteeni sanoutuakseni irti päätöksen toiminnallisista ja taloudellisista vaikutuksista, sanoo Marja Peltomäki.

Joni Lähde tyytyy myös valtuuston päätökseen, vaikkakin pitää sitä kuntalaisten edun vastaisena ja kustannuksia lisäävänä.

Jos luottamushenkilöt tai yksittäiset kuntalaiset valittavat valtuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen, eroamisprosessi keskeytyy valitusten käsittelyn ajaksi.

Eroaloitteen takana vahvasti työtä tehnyt kokoomuksen Jarmo Laukkanen muistuttaa, että edessä on kuntavaalit ja myös jätelautakunnan kokoonpano muuttuu.

Ajatus, että uusi jätelautakunta kumoaisi päätöksen kunnallisista jätekuljetuksista, ihmetyttää Karoliina Frankia. Kilpailutus päättyy ja yrittäjien kanssa on tehty sopimukset syksyyn mennessä. Useamman vuoden sopimuksen purkaminen sotii yrittäjien oikeusturvaa vastaan.

Jarmo Laukkanen kertoo pyytäneensä Suomen kuljetus- ja logistiikka -yhdistyksen (Skal) asiantuntijalta Pekka Loukolalta laskelmat Kiertokapulasta eroamisen vaikutuksista.

Laukkanen jakoi ennen valtuuston kokousta Loukolan laskelmapaperin kaikille valtuutetuille ja sanoo tekstin vaikuttaneen päätökseen.

– Pöyryn laskelmat on tehty tarkoitushakuisesti yläkanttiin. Näin todetaan Loukolan paperissa. Esimerkiksi Kiertokapulalle määräytyvän sakkomaksun suuruus selviää vasta eroprosessin myötä, Laukkanen sanoo.

Loukola laskee kunnan pystyvän hoitamaan itsenäisesti jätehuollon järjestämisen, jonka pyörittämiseen kunta voi periä jätteenkuljetusyrityksiltä tonniperusteista ekomaksua ja saada tuloa runsaat 200 000 euroa vuodessa.

Kuljetusalan etujärjestön Skalin asiantuntija kumoaa myös konsulttitoimiston esityksen, että kunta tarvitsisi oman jätekeskuksen. Loukolan mukaan jätteenkeräilijät voivat toimittaa jätteet suoraan Ekokemille polttoon kuten hänen mukaansa nytkin tehdään.

Loukolan lausunnossa väitetään myös, että ”poikkeuksetta on käynyt niin, että kunnallisen jätehuoltoyhtiön ulkopuolinen kunta on saanut palveluja edullisemmalla, kuin jätehuoltoyhtiön osakaskunta.”

Jätehuolto järjestetään Loukolan mukaan 40 kunnassa itsenäisesti kuulumatta jätehuoltoyhtiöön.

Pekka Loukola suositteli loppulauseessa, että Loppi valitsee edullisimman vaihtoehdon irtautumalla Kiertokapulan osakkuudesta ja hoitaa jätehuollon tehtävät jatkossa itsenäisesti.

Valtuusto päätti toteuttaa eron äänin 24–11. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic