Kanta-Häme

Jätelämpö lämmittää kukkaroita

Kaukolämmön hinta laskee Riihimäellä. Energiataksan lisäksi myös omakotitalojen maksamia perusmaksuja alennetaan noin kuusi prosenttia ja muiden asiakkaiden 2,8 prosenttia.

Hämeenlinnassa kaukolämmön hinta pysyy edelleen ennallaan. Hinta on pysynyt vakaana vuodesta 2014 saakka eikä Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälän mukaan tiedossa olevan lähiaikoina muutoksia lähiaikoina.

Riihimäkeläiset saavat kaukolämpönsä halvimmalla taksalla Kanta-Hämeen alueella. Koko maan 200 kaukolämmöntuottajan joukossa Riihimäen kaukolämpöyhtiön taksa on 15. pienin.

Hämeenlinnaa kalliimpaa kaukolämpö on yli 30 000 asukkaan kaupungeista vain Nokialla. Edullisinta lämpö on Seinäjoella, jossa hyödynnetään teurastamon tuottamaa energiaa.

Riihimäellä edullisen kaukolämmön selittää Ekokemin kanssa vuonna 2007 peräti 20 vuodeksi tehty energian ostosopimus, johon öljyn ja maakaasun hintojen heilahtelu ei vaikuta.

– Ekokemin jätevoimaloissa ja vaarallisten aineiden poltossa syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa. Lisäksi leudot talvet ovat vähentäneet huippupakkasilla tarvittavan lisäenergian tarvetta. Hintaa voidaan nyt alentaa, sanoo toimitusjohtaja Jorma Malmi Riihimäen kaukolämpöyhtiöstä.

Kaukolämpöyhtiö siirtyi runsaat kolme vuotta sitten kokonaan Riihimäen kaupungin omistukseen Fortumilta. Malmi sanoo, että omistuspohja pitää myös hinnat kohtuullisina.

Valtaosa kaupungin kerrostaloista ja kaikki julkiset rakennukset kuten päiväkodit ja koulut kuuluvat kaukolämpöverkkoon.

Peltosaaren sähkölämmitteisistä kerrostaloissa lämmitysjärjestelmän vaihto on kallista ja hankalaa. Alueen 55 kerrostalosta vain viidessä on kaukolämpö, mutta uudet liittyvät lämpöverkkoon. Pelkkää käyttövettä lämmitetään kaukolämmöllä jo 20 kerrostalossa.

Kaukolämpöverkon rakentaminen laajenee Riihimäellä lähinnä uusille kerrostaloalueille. Ydinkeskustan ulkopuolelle syntyville uusille omakotialueille verkostoa ei suunnata. Malmi toteaa, että verkosto on nyt suhteellisen kattava koko kaupungin alueella.

Hämeenlinnan 2000 asiakkaan kattava kaukolämpöverkko on Elenian suurin. Lämpöyhtiö käyttää lähes yksinomaan kotimaista puuhaketta ja turvetta Vanajan voimalaitoksessaan. Huippuja tasataan maakaasulla.

– Otimme vuonna 2009 käyttöön uuden kattilan biopolttoaineille. Iso investointi vaikuttaa lämmön tuotantohintaan, joka kuitenkin on pidetty vakaana, painottaa toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

Hämeenlinnassa pystytään hyödyntämään pienessä mittakaavassa myös St1:n bioetanolitehtaan lämpöä Moreenin teollisuusalueella sekä vedenpuhdistuslaitoksen tuottamaa hukkalämpöä. HÄSA

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic