Kanta-Häme

Jätemaksuista luistaminen on vaikeutunut, mutta Hämeenlinnassa jätteenkuljetuksen ulkopuolella on yhä valtava määrä asuntoja

Jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni: Jätteitä poltetaan tai kiikutetaan jonnekin muualle, esimerkiksi aluekeräyspisteisiin tai työpaikan roskikseen.
Lain mukaan kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen on kuuluttava kunnallisesti järjestetyn jätehuollon piiriin. Kuva: Esko Tuovinen
Lain mukaan kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen on kuuluttava kunnallisesti järjestetyn jätehuollon piiriin. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnassa on yhä arviolta tuhansia asuinkiinteistöjä, joiden omistajat välttelevät lakisääteisiä jätemaksuja. Suurin osa niistä on vapaa-ajan asuntoja.

Määrä on kuitenkin tänä vuonna vähentynyt, sillä seurantaa on lisätty ja kiristetty. Kaikkia Kiertokapulan alueen asuinkiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet jätteenkuljetukseen, patistellaan kehotuskirjeillä.

– Tuuloksen, Lammin, Hauhon ja Hämeenlinnan kantakaupungin eteläosan alueelta jätteenkuljetukseen on liittynyt kirjeiden seurauksena noin 1 600 asuntoa, joista suurin osa vapaa-ajan asuntoja. Siellä käynnissä on nyt kakkoskirjekierros, kertoo jätelautakunta Kolmenkierron jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni.

Tällä urakka-alueella jätteenkuljetuksen ulkopuolella oli ennen kehotuskirjeitä yli 2 700 asuntoa.

Seuraavaksi vaiheittain etenevä massakirjeprojekti siirtyy Renkoon, Iittalaan ja Hattulaan, Ala-Könni kertoo.

– Hämeenlinnan ja Hattulan jälkeen siirrymme seuraavaan sopivaan kuntaan.

”Aika moni reagoi jo ensimmäiseen kirjeeseen”

Kun kiinteistö ei useista Kiertokapulan yhteydenotoista ja jätelautakunnan kehotuksista huolimatta liity jätteenkuljetukseen, siirretään asia kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi määrätä uhkasakkoja.

– Aika moni kuitenkin reagoi jo ensimmäiseen kirjeeseen. Lopuistakin useimmat liittyvät vaikka sitten pitkin hampain viimeistään siinä vaiheessa, kun saavat jätelautakunnalta pöytäkirjanotteen siitä, että asiaa ollaan siirtämässä ympäristönsuojeluviranomaiselle. Silloin yleensä ymmärretään, että nyt on tosi kyseessä, Ala-Könni sanoo.

Mökilläkin on oltava oma roskis

Jätelain mukaan kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon.

– On edelleen paljon sellaisia vapaa-ajan asukkaita, joiden on jostain syystä hirveän vaikea ymmärtää, että mökilläkin pitää olla jäteastia. Jätteitä viedään kotiin tai aluekeräyspisteisiin tai jonnekin muualle, Ala-Könni sanoo.

Vakituisten asuntojen kohdalla jätemaksujen pakoilijat polttavat jätteitään tai vievät niitä jonnekin muualle, esimerkiksi työpaikan roskikseen.

– Jotkut vievät jätteensä omatoimisesti Karanojalle ja ajattelevat sen olevan ihan ok toimintatapa.

Hinta riippuu määrästä

Kiertokapulan alueella 240 litran jäteastian keskimääräinen tyhjennyshinta on tällä hetkellä 6,26 euroa. Neljän viikon tyhjennysvälillä vuosimaksuksi muodostuu noin 81 euroa ja kahden viikon tyhjennysvälillä noin 163 euroa.

Kiertokapulan alueelle kuuluvat Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic