fbpx
Kanta-Häme

Jätepisteiden määrä puolittuu tammikuussa

Laajan valmistelun jälkeen alueellinen jätelautakunta on päätynyt siihen ratkaisuun, ettei pakkausjätteiden täydentävää keräystä järjestetä toistaiseksi. Tämä merkitsee keräyspisteiden vähenemistä ensi vuoden alusta alkaen.

Lautakunta tosin äänesti janakkalalaisen jäsenensä Petri Ojasen (vihr.) esityksestä, että kaikki nykyiset keräyspisteet säilytettäisiin ja ylläpitokustannukset kerättäisiin jätemaksuista. Äänin 8-4 se päätyi kuitenkin luopumaan täydentävästä keräyksestä toistaiseksi.

Taustalla on pakkausjätteen tuottajavastuu. Sillä tarkoitetaan tuotteiden pakkaajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää ja kustantaa markkinoille tuomiensa pakkausten jätehuolto.

Keräyspisteitä pitää olla vähintään 1 850 koko maassa. Lisäksi uutuutena tulee järjestää 500 paikkaa muovijätteen keräykselle. Tällä hetkellä kunnilla ja alueellisilla jäteyhtiöillä on yli 4 000 lasi- ja metallijätteen keräyspistettä sekä noin 2 000 paikkaa pahvi- ja kartonkijätteen keräykselle.

Käytännössä keräyspisteiden määrä vähenee huomattavasti ainakin ensi vuoden ajaksi.

Pakkauskierrätyksestä vastaava Suomen pakkauskierrätys Rinki oy pyrkii sijoittamaan keräyspisteet paikoille, joilla ihmiset muutenkin asioivat eli esimerkiksi päivittäistavarakauppojen yhteyteen.

Kiertokapulan alueelle on suunniteltu 101 keräyspistettä. Se on puolet nykyisestä määrästä. Alueen kunnat ovat olleet erimielisiä täydentävän aluekeräyksen järjestämisestä. Osa kunnista on lausunnoissaan pitänyt sitä tarpeellisena, osa ei.

Lain mukaan jätehuollon kustannuksia ei voi kattaa verovaroin, vaan mahdollinen täydentävä keräys pitäisi kattaa jätemaksuin.

Kiertokapula onkin aloittanut ekomaksun käyttöönoton suunnittelun yhteistyössä jätehuoltoviranomaisten kanssa. Aikaisintaan se voidaan ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa.

Ensi vuoden aikana jätelautakunta seuraa yhdessä Ringin kanssa verkoston riittävyyttä. Sen täydentämiseen palataan, kun on mahdollisuus rahoittaa se ekomaksulla.

Jätelautakuntaan kuuluu edustus kaikista Kiertokapulan kunnista. Ne ovat Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki, Tuusula, Valkeakoski. HÄSA

Menot