fbpx
Kanta-Häme

Jätesäkki tainnuttaa jättiputken kukinnot

Jättiputken ja jättipalsamin kitkemisellä on nyt kiire. Jättiputki valmistautuu kukkimaan ja palsamin vaaleanpunaiset kukat hehkuvat ryteiköissä ja ojien pientareilla.

– Jättiputken leikattu kukinto on laitettava jätesäkkiin ja säkki roskiin, jotta kasvin siemenet eivät leviä luontoon, muistuttaa Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila.

Jättiputken saa kuriin, jos kasvin siemenet eivät ehdi kypsyä. Kasvin torjuntatöissä on pukeuduttava pitkähihaisiin vaatteisiin sekä käytettävä hanskoja ja suojalaseja. Jättiputken kasvineste furanokumariini aiheuttaa iholla palovamman.

Siemen säilyy maaperässä

Puutarhakarkulaiset kuriin -hanke neuvoo leikkaamaan jättiputken kukinnon pois vasta kukinnon ruskettuessa. Jos kukinto leikataan pois heti kesän alussa, kasvattaa jättiputki uuden kukinnon. Suuressa kukinnossa on jopa tuhansia siemeniä.

Jättiputken versot voi kaivaa ylös lapiolla tai myrkyttää. Versoihin tepsii myös kasvupaikan peittäminen valoa läpäisemättömällä pressulla. Peitettä on pidettävä kasvupaikalla parin vuoden ajan.

– Kun kasvit eivät saa valoa, ne kuolevat, Heli Jutila tiivistää.

Kasvin siemenet säilyttävät itämiskykynsä maaperässä useita vuosia. Jättiputki leviää siementen lisäksi juurenpaloista.

– Torjuntatyö on pitkäjännitteistä, muistuttaa Heli Jutila.

Kukinta jatkuu kompostissa

Mustaa jätesäkkiä Heli Jutila suosittelee kitketyille jättipalsameillekin. Palsami on vesipitoinen kasvi, joten säkki ja auringonpaiste kuivattavat mehevät varret nopeasti. Suoraan kompostiin heitettyinä varret voivat jatkaa kasvua ja kukat kukkimista.

– Niittojätteet pitäisi kerätä, sillä kasvi voi versoa varren kappaleista ja nuppu jatkaa kukintaa kompostissa, Heli Jutila kertaa.

Palsamin kitkeminen on helppoa, sillä kasvilla on hennot juuret. Nopeasti leviävää kasvia on kitkettävä samalla kasvupaikalla useamman kerran kesässä, sillä siemenet itävät pitkin kesää. Yksivuotisen jättipalsamin siemenet säilyvät maaperässä ainakin vuoden ajan.

– Palsami on kitkettävä ennen kukkimista, sillä siemenkota sinkoaa siemenet metrien päähän, Heli Jutila kiirehtii.

Pujot kuriin niittämällä

Hämeenlinnan kaupungin omalla maalla on kesällä hävitetty sekä jättiputkea että jättipalsamia. Kaupungin puistomestarit Vesa Vuorinen ja Jouko Keskimaa kertovat, että jättiputkien kasvupaikkoja on myrkytetty ensin keväällä ja viimeksi kesä-heinäkuun vaihteessa.

– Jättiputkea on hävitetty esimerkiksi Aulangon kylpylän ja uusien loma-asuntojen väliseltä alueelta, Vesa Vuorinen selvittää.

Jättiputken esiintymät kaupungin alueella ovat melko rajattuja. Jättipalsami onkin villiintynyt suuremmaksi riesaksi kuin jättiputki.

– Jättipalsamin kasvupaikat ovat ongelmallisia, sillä kasvi menestyy pusikoissa, Jouko Keskimaa tietää.

Kaupungin väki on kiirehtinyt kesän aikana myös pujon kimppuun. Siitepölylle allergisia kiusaavaa pujoa on niitetty avoimilta mailta ja asuinalueiden lähistöltä. (HäSa)

Menot