Kanta-Häme Hämeenlinna

Jätevesi kertoo paljonko koronavirusta on Hämeenlinnassa ja Hattulassa – Vesiyhtiö alkaa ottaa näytteitä THL:lle

HS-Vesi tekee yhteistyötä THL:n ja Tampereen yliopiston kanssa. Tutkimuksella haetaan ajantasaista tietoa viruksen esiintymisestä väestössä.
HS-Veden Paroisten jätevedenpuhdistamolta aletaan ottaa ensi kuun alusta alkaen vesinäytteitä, joista etsitään koronaviruksen perimää. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisten ja hattulalaisten jätevesistä aletaan tutkia koronaviruksen esiintymistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kerää näytteitä yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Näytteitä kerätään eri puolelta Suomea. Mukana on myös HS-Vesi Oy, joka ottaa vesinäytteitä Paroisten jätevedenpuhdistamolla THL:n ohjeiden mukaisesti.

Paroisille vettä johdetaan Hattulasta ja Hämeenlinnan kantakaupungista sekä Rengosta, Tuuloksesta ja Hauholta. Iittalan taajaman jätevesistä siellä käsitellään kolmannes.

Tutkijat odottavat saavansa näytteitä analysoimalla lähes reaaliaikaista kuvaa koronaviruksen esiintymisestä väestössä, mikä auttaa arvioimaan esiintyvyyden muutoksia. Viruksen esiintymisestä saadaan kuvaa yksittäisten ihmisten vasta-ainetestauksien ja koronatestien avulla, mutta jätevesitutkimukset täydentävät tätä.

THL:n mukaan näytteistä voidaan mahdollisesti havaita lähes reaaliaikaisesti, paljonko virusta esiintyy jopa yksittäisissä kaupungeissa.

Näytteitä otetaaan vapusta elokuun loppuun

Joistakin jätevesipuhdistamoista näytteitä otetaan viikoittain, suurimmasta osasta kuukausittain. HS-Vesi on mukana näytteiden otossa neljän viikon välein toukokuun alusta elokuun loppuun.

HS-Veden jätevedenpuhdistamolle ei ole näitä tutkimuksia varten asennettu erityistä uutta laitteistoa.

– Kyse on erityisanalytiikasta, jota ei voida käyttölaboratorioissamme tehdä. Teemme kuitenkin nykyisillä laitteilla jätevesinäytteiden taustatiedoiksi määrityksiä, jotka kuvaavat jäteveden yleistä laatua, kertoo HS-Veden toimitusjohtaja Jukka Meriluoto.

HS-Vesi on Akaassa, Hattulassa ja Hämeenlinnassa toimiva kuntien omistama yhtiö, joka vastaa myös jätevesihuollosta. Jätevesiviemäreitä yhtiöllä on noin tuhat kilometriä, ja se käsittelee jätevettä vuosittain yli yhdeksän miljoonaa kuutiota, eli yhdeksän miljardia litraa.

Myös muita viruksia ja huumeita selvitetty

Jätevesiseurannasta pyritään saamaan reaaliaikaista kesäkuun alusta alkaen. Jätevesistä seurataan ajantasaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä.

Myös huumeiden käyttöä tutkitaan jätevesistä säännöllisesti monissa kaupungeissa. Tällöin voidaan hyvinkin tarkasti havaita huumetrendien muutoksia.

Huumausaineiden jäämiä on tutkittu myös HS-Veden käsittelemistä jätevesistä. Näissä tutkimuksissa näytteitä otetaan kuitenkin harvemmin kuin viruksia selvitettäessä.

Mittauskohteena viruksen geeniperimä

THL:n mukaan koronavirusta on tutkittu jätevesistä aiemmin Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Australiassa.

Tutkimuksissa on todettu, että puhdistamattomasta jätevedestä pystytään mittaamaan koronaviruksen RNA:ta eli viruksen geeniperimää. RNA-testi ei kuitenkaan kerro viruksen tarttuvuudesta tai elinkyvystä.

THL muistuttaa, että koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti. HäSa

Lue myös: Seuraava viikko näyttää, mihin koronatilanne Kanta-Hämeessä kehittyy (23.4.2020)

Päivän lehti

29.5.2020