fbpx
Kanta-Häme

Jätevesineuvonta kelpaa vaihtelevasti

Haja-asutusalueiden asukkaiden ja mökkiläisten jätevesiasiat taitavat Iittalassa olla kunnossa – tai sitten kesän kuumin hellepäivä ei innostanut ihmisiä kyselemään. Vastaavan jätevesineuvojan Lauri Sillantien kojulla oli tiistaina melko hiljaista.

– Aika vaihtelevaa on ollut ihmisten kiinnostus, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen palveluksessa oleva Sillantie kertoo. Hän on kiertänyt neuvomassa asukkaita Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Tiistaina hän päivysti Iittalan Lasimäellä.

Jätevesiasioista on viime vuosina riittänyt puhetta. Monien ihmisten arvostelema jätevesiasetus tuli voimaan vuonna 2004. Nykyinen hallitus lupasi lieventää asetusta, ja tämä lievennys on näillä näkymin tulossa voimaan ensi vuoden alussa. Eduskunnan käsittelyyn uusi laki on tulossa syksyllä.

Neuvontapisteessä on käynyt Sillantien mukaan sekä sellaisia kyselijöitä, jotka eivät ole vielä suunnitelleet mitään, sekä niitä, joiden suunnitelmat ovat jo melko valmiita.

– Monet miettivät, riittävätkö heidän vanhat systeeminsä vai ei. Ne, jotka ovat jo jotain suunnitelleet, saattavat kysyä, onko se ollut riittävää ja järkevää.

Mutta ei tässä aivan seisovassa tilanteessa olla, vaikka lakia vielä odotetaan. Sillantie vakuuttaa, että kyllä jätevesijärjestelmiä koko ajan tehdään.

– Järjestelmät ovat jo kuitenkin aika vakiintuneita, eikä mitään mullistavaa ole tulossa. Esimerkiksi taloremontteja tehdään koko ajan, ja niiden yhteydessä halutaan uusia myös jätevesijärjestelmät.

Tuleva ympäristönsuojelulaki sisältää merkittävän helpotuksen niille kiinteistöille, jotka eivät sijaitse rannassa eivätkä pohjavesialueella. Niiden jätevesiremontille ei nimittäin anneta mitään takarajaa.

– Ne voi tehdä silloin, kun se kiinteistölle parhaiten sopii, tai viimeistään muun isohkon saneerauksen yhteydessä.

Mutta ranta- ja pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien kunnostukselle on takaraja, joka näillä näkymin on lokakuun loppu vuonna 2019.

Yleensä kiinteistöjen jätevesihuolto vaatii suodatuskentän tai laitepuhdistamon. Sillantie korostaa, että suunnitelmat on tehtävä kiinteistökohtaisesti, joten yleispätevää, joka kohteelle sopivaa mallia ei ole.

– On otettava huomioon veden käyttö ja ympäristö.

– Jos rakennetaan aivan uutta taloa tai saneerataan vanhaa, on helppo tehdä kaksoisviemäröinti, jossa wc-vedet ja pesuvedet viemäröidään erikseen.

Monesti jätevesineuvojalta kysytään rahasta. Mitä tämä kaikki oikein maksaa?

– Laitepuhdistamoiden hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa, yleensä alle tai päälle viiden tuhannen. Mutta jos mökillä on kantovesi ja kuivakäymälä, riittää maahan imeyttäminen sellaisenaan, ja työn voi tehdä itse. Kustannus voi olla nolla euroa, Sillantie selvittää.

Takavuosina puhuttiin, että ihmisillä teetettiin ylikalliita jätevesiremontteja.

– Se pitää paikkansa, mutta niistä kyllä puhutaan enemmän kuin niitä näkee, Sillantie sanoo. HäSa

Menot