Kanta-Häme

Jätevettä pellolle ja järveen Turengissa

Siirtoviemärin jätevesipumppaamosta pääsi Turengissa jäteveden ylivuoto, joka huomattiin Janakkalan Vedessä tiistaina. Noin 2 000 kuutiota jätevettä pääsi valumaan ympäristöön.

Suuri osa siitä jäi viereisen pellon maaperään, mutta lähistöllä kulkevaa ojaa myöten osa on saattanut ajautua myös Ahilampeen.

Jätevesipumppaamo sijaitsee lähellä Kontiolantien alkupäätä, rautatien vieressä olevan hiekkatien varrella.

Paikka on arviolta kilometrin päässä Ahilammesta.

Paineanturi rikki

Janakkalan Vedessä toimitusjohtajan sijaisena työskentelevä Mikko Honkala kertoo, että pumppaamon paineanturi meni rikki, ja korkeusmittari jumiutui paikoilleen.

– Jätevesipumppaamossa on myös mekaaninen pintavippa, jonka pitäisi varmistaa tällaiset tilanteet. Tällä kertaa sekään ei toiminut.

Heti kun tilanne huomattiin, imuautolla haettiin ojasta mahdollisimman paljon saastunutta vettä. Ympäröivää maata myös kaivettiin pois kaivinkoneella.

Saastunut alue on nyt saatu rajattua, mutta jälkitöitä tehdään vielä.

Toistaiseksi ei sairastuneita

Terveystarkastaja Terhi Asikaisen otti Ahilammesta keskiviikkona näytteen. Perjantaina valmistuneen alustavan tuloksen mukaa veden arvot olivat vielä suositusarvojen sisällä.

– Tietysti uiminen järvessä on nyt omalla vastuulla. Sääolot voivat muuttua nopeastikin ja se voi vaikuttaa järven tilanteeseen, hän kertoo.

Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittanut sairastuneensa vedestä.

Uusi näyte otettiin perjantaina, ja terveysvalvonta seuraa aluetta uimakauden loppuun asti tiheästi.

Asikaisen mukaan kuiva sää oli onni onnettomuudessa. Maasto on ollut kuivaa, eivätkä vedet ole valuneet niin paljoa kuin sateella olisi voinut käydä. Ympäristövaikutuksia vuodolla voi silti olla.

– Kyllähän sillä vaikutusta on, kun raakaa jätevettä ihmisten asunnoista pääsee luontoon, mutta onneksi se ei purkautunut suoraan vesistöön. Vaikutukset ovat paljon pienemmät, kun jätevedestä suurin osa imeytyi peltomaahan, arvioi Asikainen. (HäSa)

 

 

Menot