Kanta-Häme

Jätevettä vuotanut Katumajärveen – uimista ja veden käyttöä kehotetaan välttämään

Mökkiläinen huomasi sunnuntaina jätevesivuodon Katumajärven eteläpäässä Solvikissa Rantatie 33:n ja 37:n välillä. HS-Vesi oy:n tiedotteen mukaan jätevettä on valunut järveen noin 300 kuutiometriä, eli 300 000 litraa. Valuminen on tapahtunut useamman päivän aikana, ja osa vuodosta on imeytynyt kuivaan maahan.

Järvestä otettiin maanantaina näytteitä, joiden avulla mitataan veden bakteeripitoisuuksia vuotokohdan läheltä ja järven uimarannoilta. Tuloksien on tarkoitus valmistua huomiseksi, jolloin järven bakteeritilasta tiedotetaan lisää.

HS-Vesi oy:n käyttöinsinööri Marja Leimun mukaan vuodon aiheutti tukos viettoviemärissä. Tukoksen aiheuttajaa tutkitaan edelleen, mutta Leimun mukaan selvää syytä ei toistaiseksi ole ilmennyt. Viettoviemärillä tarkoitetaan viemäriä, joka kulkee alamäkeen painovoiman avulla. Koska vettä ei liikuteta erillisillä laitteistoilla, vuoto viettoviemärissä on hankala havaita.

HS-Veden lisäksi myös Hämeenlinnan kaupunki ja Katumajärven suojeluyhdistys ovat tiedottaneet vuodosta.

– Kannattaa välttää uimista vuotokohdan lähellä, koska toistaiseksi ei ole tietoa miten paljon ainesta on vuotanut järveen ja miten se näkyy bakteeripitoisuuksissa, Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila toteaa.

Terveystarkastaja Päivi Lindenin mukaan järven pohjoispäässä esimerkiksi Idänpään uimarannalla ei ole toistaiseksi tarpeen välttää uimista. Kalat välttelevät saastunutta vettä, joten järvestä pyydettyä kalaa voi syödä normaalisti.

Jos järvellä liikkuva löytää kuolleita kaloja, Linden kehottaa häntä toimittamaan ne Elintarviketurvallisuusvirastolle, joka tutkii niiden kuolinsyyn. Alueen talot kuuluvat HS-Veden verkkoon, joten yksittäisten kaivojen saastumisesta ei ole terveystarkastajan mukaan vaaraa.

Heli Jutilan näkemyksen mukaan HS-Veden tiedotus olisi voinut olla parempaa.

– Häiriötilanteesta kerrottiin HS-Veden etusivulla, mutta toisaalta mielestäni tiedotus ei ollut kuitenkaan tarpeeksi riittävää. Tiedotteen pitäisi olla mahdollisimman helposti löydettävissä esimerkiksi Googlen avulla, Jutila kertoo.

Käyttöinsinööri Leimun mukaan on luultavaa, että alueen asukkaille lähetetään tiedote vielä tekstiviestillä.

– Tietääkseni jätevesivuodoista Hämeenlinnassa ei ole aikaisemmin tiedotettu tekstiviestillä. Ajamme sisään uutta tiedotusjärjestelmää, mutta viestien lähettäminen asukkaille on mahdollista, Leimu toteaa.

Alkuvuodesta jätevettä vuosi viemäristä noin 650 kuutiota Hattulan Lehijärven lähellä. Silloin vuodon taustalla oli poikkeuksellisen reippaat sateet ja rasvatukos.

Leimun mukaan näin suuret vuodot ovat harvinaisia, vaikka tänä vuonna ne ovat toistuneet. Hän kertoo, että viimeisen vuoden aikana mukana on ollut huonoa tuuria, mutta tarkkailua kehitetään ja tulevaisuudessa vuotoja pystytään mahdollisesti estämään paremmin.

Katumajärveen saastunutta vettä valui viimeksi toukokuun alussa Kihtersuonojaan järven toisessa päädyssä. Silloin bakteerimittauksien perusteella uimakieltoja ei annettu.

Katumajärven suojeluyhdistys pelkää, että järven suojelutyö ottaa takapakkia viimeaikaisten vuotojen takia. Vuotojen lisäksi myös järven alla kulkevan Vanajanlinnan paineviemärin pelätään aiheuttavan ongelmia.

– Viemäri on ollut aina riski Katumajärvelle. Se ei ole vielä poksahtanut, mutta olisi hyvä, jos viemäri saataisiin siirrettyä pois järvestä kulkemaan teiden varsille, suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Örlund toteaa.

Paineviemärin kuntoa tarkastettiin sukeltamalla viime viikonloppuna. Tarkastelun tuloksista Örlundilla ei ole vielä tietoa. HÄSA