fbpx
Kanta-Häme

Jatkohoidon ruuhkat hidastavat päivystystä

Terveydenhuollon päivystystä ei voida järjestää kokonaan ilman jonoja, koska se on tarkoitettu vakavasti sairastuneille akuuttipotilaille.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäen mielestä ensiapua ruuhkauttavat potilaat, joista osa voitaisiin hoitaa oman terveysaseman kiirevastaanotoilla. Nyt, kun myös Riihimäen päivystys hoidetaan Hämeenlinnassa, on henkilökunta lujilla.

– Päivystys selviää oikein hienosti vakavista tilanteista, mutta perusterveydenhuolto tuottaa vaikeuksia, Palomäki sanoo.

Vaikka keskussairaalan päivystyksen ruuhkat ovatkin nousseet julkiseen keskusteluun, ei Ari Palomäki pidä tilannetta hälyttävänä. Ensiavussa pääsee hoitoon yhä keskimäärin tunnissa, mutta koska kyse on päivystyksestä, voivat tilanteet vaihdella paljonkin.

– Jostakin kumman syystä tänä ja toissakesänä on päivystyksessä ollut aiempaa huomattavasti enemmän terveyskeskukseen kuuluvia potilaita. Syy täytyy vielä selvittää, Palomäki huomauttaa.

Suomen ensimmäinen akuuttilääketieteen professori uskoo, että päivystyksen ongelmiin löydetään vielä ratkaisu. Tällä hetkellä ensimmäinen Suomessa koulutettu akuuttilääketieteen erikoislääkäri työskentelee keskussairaalassa.

Ari Palomäki uskoo, että päivystyksen tilanne kohenee, kun sairaalaan tulee lisää akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä.

– Akuuttilääketieteestä tuli Suomessa erikoisalansa vasta kolme vuotta sitten. Enää päivystys ei ole heittopussi, jonne laitetaan nuorimmat lääkärit, Palomäki uskoo.

Päivystyksessä on öisinkin paikalla vähintään viisi lääkäriä, jotka tutkivat ja hoitavat potilaat kiireellisyysjärjestyksessä.

Tänä kesänä päivystysklinikan 20-paikkainen tarkkailuosasto on ollut täynnä ja tukkinut päivystyksen. Tarkkailussa oleville potilaille ei ole löytynyt paikkaa muualta, vaan heidät on jouduttu säilömään tarkkailuun.

Kun päivystys ruuhkautuu, kiristyy kaikkien pinna. Henkilökuntaa on koulutettu jo kymmenen vuotta potilaan kohtaamisessa. Koulutusta jatketaan yhä.

– Ruuhkat ovat hankalia. Joillekin potilaan kohtaaminen on helppoa ja luontevaa, mutta toinen voi kokea sen vaikeana. Meille on kuitenkin potilas tärkein, Ari Palomäki muistuttaa.

Keskussairaalan päivystys täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta. Uudet tilat olivat pitkä askel eteenpäin.

–  Koko sanaa päivystys ei selitetty 20 vuotta sitten Suomen kielessä. Nyt tilanne on toinen. Hämeenlinna ja Jyväskylä ovat pisimmällä uuden erikoisalan kehittämisessä, Palomäki sanoo.

Mikäli sote-uudistus keskittää keskussairaalapäivystyksen kahteentoista sairaalaan, tietäisi se suuria vaikeuksia Kanta-Hämeeseen. Keskussairaala ei suunnitelmissa kuulu laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Uhkakuvissa päivystys haetaan maakunnan rajojen ulkopuolelta.

– Tampereen erityisvastuualueen yhteinen näkemys on selvä: alueelle tarvitaan neljä päivystävää akuuttisairaalaa, joista yksi on Hämeenlinnassa, Ari Palomäki korostaa. HäSa

Menot