Kanta-Häme

Jättiharjoitus lennättää Naton Lappiin

 

Pohjois-Suomen ilmatilassa järjestetään reilun kahden kuukauden kuluttua ennätyssuuri kansainvälinen ilmasotaharjoitus, johon osallistuu näillä näkymin 115 lentokonetta yhdeksästä maasta.

Mukana ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Alankomaat, Sveitsi ja Iso-Britannia. Enemmistö osallistujista kuuluu siis Natoon.

Arctic Challenge Exercise 2015 on osa Suomen, Ruotsin ja Norjan säännöllistä harjoitusyhteistyötä. Maat järjestävät pohjoisen lentoharjoituksen vuorotellen kahden vuoden välein.

Tänä vuonna järjestämisvastuu on Norjalla. Yhtenäinen harjoitusalue ulottuu kuitenkin kaikkien kolmen maan ilmatilaan.

Suomesta harjoitukseen osallistuu viisitoista Lapin lennoston ja Karjalan lennoston Hornet-torjuntahävittäjää. Kymmenen niistä operoi Rovaniemeltä ja viisi Norjan tukikohdasta Bodøstä.

– Meille Rovaniemelle on tulossa ranskalaisia ja ruotsalaisia koneita, kertoo Lapin lennoston komentaja, eversti Jukka Ahlberg.

Ruotsin päätukikohta harjoituksessa on Luulajassa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan harjoitusyhteistyö kiinnostaa ulkomailla hyvien olosuhteidensa takia.

– Lapissa, Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa tosi hyvä ilmatila harjoittelulle. Yhtenäinen harjoitusalue ulottuu satoja kilometrejä suuntaansa maasta avaruuteen asti, eikä siellä ole paljoa siviili-ilmaliikennettä, Ahlberg selittää.

Muualla Euroopassa näin hyviä olosuhteita ei löydy kuin kauempaa Atlantin valtamereltä, jonne on pitkä lentomatka mantereelta.

Arctic Challenge Exercise kasvaa jo maailman suurimpien lentosotaharjoitusten joukkoon.

– Suurin kotimaassa koskaan järjestetty harjoitus tästä tulee ihan varmasti, Ahlberg sanoo.

Toissa vuonna vastaavaan harjoitukseen osallistui viisi maata ja noin 80 konetta.

Ahlberg ei usko, että lisääntynyt suosio johtuisi turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristymisestä.

– En näe sitä niin, koska harjoitus toistuu joka toinen vuosi ja on etukäteen tiedossa. Luulen, että ennemminkin meidän pohjoismainen tapamme järjestää harjoitus tehokkaasti yhdessä on vakuuttanut muitakin maita, Ahlberg arvelee.

Ahlbergin mukaan tänä vuonna Euroopassa vain Naton järjestämä Trident Juncture -harjoitus on saman kokoinen tai suurempi harjoitus. Se järjestetään syksyllä Espanjassa ja Portugalissa.

Harjoitukseen osallistuu hävittäjien lisäksi ilmatankkauskoneita sekä ilmavalvonta- ja taistelunjohtokoneita.

Lentosotaharjoituksesta on sitä enemmän hyötyä, mitä useampia koneita siihen osallistuu.

– Isossa harjoituksessa saadaan paljon maaleja harjoituksen molemmille osapuolille. Se tekee tilanteesta haastavamman lentäjille ja taistelun johdolle, Jukka Ahlberg selittää.

Samalla osallistujat saavat kokemusta erilaisista konetyypeistä. Ahlbergin mukaan kansainväliset harjoitukset ovat käytännössä ainoa luotettava keino mitata ilmavoimien osaamista ja kaluston suorituskykyä.

Kaksi viikkoa kestävä Arctic Challenge Exercise 2015 järjestetään touko- ja kesäkuun vaihteessa. (LM-HäSa)

Suomesta pohjoiseen suurharjoitukseen osallistuu 15 Hornet-torjuntahävittäjää. Tämä Pirkkalan lennoston Hornet kuvattiin esittelylennolla vuonna 2011.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic