Kanta-Häme

Jättilaina ei kirvoittanut sairaanhoitopiirin päättäjien puheenvuoroja

Sairaanhoitopiiri valmistautuu rakennusurakkaan.
Sairaanhoitopiirin hallituksen pj. Kaija-Leena Savijoki ja valtuuston pj. Mauri Ojamäki (oik.) kukittivat vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävän sairaanhoitopiirin johtajan Hannu Juvosen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto teki tiistaina jättimäisen päätöksen käyttämättä yhtään puheenvuoroa.

Silmää räpäyttämättä valtuusto päätti ottaa maksimissaan 400 miljoonaa euroa lainaa uuden Ahveniston sairaalan rahoitukseen.

 

Käytännössä sairaanhoitopiiri on neuvotellut Kuntarahoituksen kanssa 400 miljoonan euron luottolimiitin. Kerralla summaa ei tosin nosteta, vaan rakentamisen aikana otetaan tarpeen mukaan erikokoisia lainoja.

Niillä on tarkoitus rahoittaa sairaalan rakentamista ja siihen liittyviä ict-hankkeita. Sairaalan alustava kustannusarvio on ollut 388,5 miljoonaa euroa, mutta summaa on nyt puristettu noin 370 miljoonaan.

Vaikka sairaalan varsinaisen rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2020, myös sitä edeltävä kehittämishanke tarvitsee rahoitusta. Se näkyy jo ensi vuoden talousarviossa.

 

Valtuusto hyväksyi myös puheenjohtaja Mauri Ojamäen (sd.) nuijan kopautuksella ensi vuoden talousarvion, josta on ollut jonkin verran vääntöä.

Sairaanhoitopiiri olisi halunnut kattaa alijäämänsä pikaisesti talouden tasapainottamissuunnitelman mukaisesti. Kunnat vaativat kuitenkin alennusta kuntamaksuihin.

Kompromissina ne laskevat nyt keskimäärin 1,7 prosenttia. Yhteensä kuntamaksuista kertyy ensi vuonna 194,3 miljoonaa euroa.

Muutos tehtiin arvioimalla, että ulkopuolisten sairaaloiden käyttö vähenee reilusti alkuperäisestä ennusteesta. Ensi vuonna ei myöskään kateta taseessa olevaa alijäämää.

Vaikka uutta sairaalaa ryhdytään rakentamaan, nykyiseenkin keskussairaalan investoidaan vielä. Synnytyssalien sisäilmakorjaukset jatkuvat, osastojen suihkutiloja uusitaan, samoin vesikattoja siellä, mistä on pakko.

Tekonivelsairaala Coxalle on suunnitteilla moduulisairaala keskussairaalan tuntumaan, jos suunnitelmat yhteistyön tiivistämisestä toteutuvat.

Riihimäen sairaalallekin on luvassa peruskorjauksia useana tulevana vuonna. HÄSA

 

Lue lisää: 8 tähden sairaala edistyy – Yhteinen alustayhtiö perustettu

Oikaisu: Kuntamaksut laskevat 1,7 %. Aikaisemmassa versiossa väitettiin, että ne nousevat.