fbpx
Kanta-Häme

Jättipalsami rehottaa pitkin kaupunkia

Kaupungin mailla jättipalsami on tuttu kesävieras, jota yritetään torjua mahdollisuuksien mukaan.

– Tänä vuonna jättipalsamia ei ole niitetty juurikaan, sillä se ei ole tärkeimpien asioiden joukossa, selittää Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila.

Viime vuonna Palvelukeskus Sampola talkoili jättipalsamia vastaan, jolloin Hämeenlinnan kaupunki tarjosi ahkeroiville työkäsineet. Nyt taistelu kasvia vastaan on jäissä.

Jutila kertoo kaupungin kartoittaneen jättipalsamiesiintymiä, mutta niitot ovat jääneet jättiputken jalkoihin.

Joka puolella Hämeenlinnaa rehottava jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka levittäminen pihapiirin ulkopuolelle on kiellettyä. Jättipalsami ei ole vain suomalaisten päänsärky, vaan saman ongelman kanssa painivat myös monet muut Euroopan maat.

Levityskiellosta huolimatta jättipalsami on päässyt luontoon juuri puutarhojen kautta, jossa sitä käytetään koristeena ja mehiläiskasvina Jättipalsami ei aiheuta jättiputken kaltaisia terveyshaittoja, kuten palovammoja, mutta on ympäristölle erittäin haitallinen.

Jättipalsami valtaa tehokkaasti tilaa muilta kasveilta leviämistapansa avulla. Kosteat ja rehevät kasvupaikat ovat jättipalsamille otollisimpia, kuivalla maalla kasvi ei juuri menesty.

Satoja siemeniä

Jutilan mukaan jättipalsamit kannattaisi edelleen poistaa, vaikka otollisin hetki olisi ollut jo keväällä. – Kasvin voi repiä juurineen pois, mutta tässä vaiheessa on huomioitava, että siemenet saattavat samalla levitä, Jutila neuvoo jättipalsameiden kanssa taistelevia. Jutilan mukaan paras tapa on kitkeä kasvit suoraan jätesäkkeihin, jolloin ne eivät pääse leviämään lisää. – Jättipalsami juurtuu helposti uudelleen, vaikka se olisi kasalla kompostin päällä, muistuttaa Jutila.

Taistelu jättipalsamia vastaan on kuitenkin ehkä jo myöhäistä, sillä Intiasta lähtöisin oleva yksivuotinen kasvi leviää siementen avulla. Yksi yksilö voi tuottaa satoja siemeniä ja singota ne yli seitsemän metrin päähän.

Varsinkin vesistöjen varsilla jättipalsami on erittäin haitallinen, sillä siemenet voivat levitä veden mukana vielä laajemmalle alueelle. (HäSa)

 

Menot