Kanta-Häme

Jazzmies rentoutuu kirja kädessä

Lopen järviylängön seutu on toimittaja-tuottaja Matti Laipiolle rakas kesäkeidas ylenpalttisine herkkusieni- ja marjamaastoineen. Vain yhtä puuttuu.

– Jazztapahtumaa Lopella ei vielä ole, hän huomaa.

Vinosti hymyillehän hän toteaa, että Lopen jazzjuhlat taitavat jäädä järjestämättä, ja joutavat jäädäkin.

– Helpompi on järjestää linja-autokuljetus Hämeenlinnan Linnajazziin.

Suomessa on kesäisin huomattavan paljon jazztapahtumia, eikä siinä ole blues- ja jazzgurun mielestä mitään pahaa.

Tapahtumat ovat yleensä aktiivisten musiikkiharrastajien ja -yhdistysten järjestämiä.

– Talkoohenkeä riittää vielä, ja tapahtumien järjestäminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta entisestään, hän sanoo.

Useimpiin riittää yleisöäkin, ihme kyllä. Ei kai Suomessa talvella ole niin paljon jazzin harrastajia kuin kesätapahtumien runsaudesta voisi päätellä?

– Ehkä ei, mutta kuuntelevatko Savonlinnan oopperajuhlienkaan kävijät talvisin oopperaa, Laipio vastaa kysymyksellä. Kesällä ihmisillä vain on tapana käydä tapahtumissa.

Mainosmusiikin ja …jazzin historiaa

Omaan kesäohjelmaansa monissa jazzliemissä keitetty Matti Laipio on mahduttanut jo 1960-luvulta lähtien ainakin Pori Jazzin. Hän on ollut siellä milloin viestintätehtävissä, milloin vapaan jazzin foorumin tuottajana, milloin muuten vain talkoolaisena.

Parhaillaan hän kokoaa ensi vuonna vietettäviä jazzien 50-vuotisjuhlia silmällä pitäen äänilevyä. Tulossa on jonkinlainen kotimaisen jazzin historiallinen kavalkadi.

Hyvää pohjaa tällekin levyhankkeelle antoi viime vuonna julkaistu kolmen cd:n kokoelma Eteenpäin! Suomi-jazz 1960–1975. Laipio teki sen yhteistyössä Suomen Jazz- & poparkiston kanssa.

– Olen seurannut jazzia niin kauan että tunsin melkein kaikki levyn esiintyjätkin entuudestaan, hän sanoo.

Laipion musiikkikiinnostus ulottuu toki jazzia laajemmalle. Ammatillisesti hän on ollut tekemisissä lähinnä afroamerikkalaisen musiikin kanssa, mutta vapaa-aikanaan hän kuuntelee paljon myös klassista.

Syksyllä ilmestyy Laipion toimittama tupla-cd suomalaisten mainosäänilevyjen historiasta.

– Nyt kun olen jo eläkkeellä, on kiva tehdä kaikenlaista mitä huvittaa, hän sanoo.

Mökillä kehtaa …lukea päivälläkin

Lopen kesämökillään Laipio ei yleensä vaivaa päätään työasioilla, vaan keskittyy kaikkeen muuhun: sienestämiseen, ulkoiluun, halonhakkuuseen ja saunomiseen.

– En viitsi tuoda tänne levyjä. Ei meillä edes ole täällä edes levysoitinta, vain televisio ja radio, hän sanoo.

Korkeintaan mökillä voi lueskella musiikkikirjallisuutta levyprojektien taustaksi. Yhtä hyvin luettavaksi kelpaa hyvä romaani tai elämäkerta. Niitä Laipio on löytänyt edullisesti Lopen kirjaston poistomyynnistä.

– Kaupungissa (Helsingissä) ei jotenkin kehtaa lukea päivällä ainakaan muuta kuin asiatekstiä. Täällä voi hyvällä omallatunnolla asettua terassille kirja kädessä, hän sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic