Kanta-Häme

Jean Sibelius kertaa sata

Tämänhetkinen kuuma luku: noin kahdeksankymmentä.

Ainakin niin monta tapahtumaa nähdään Hämeenlinnassa Sibeliuksen juhlavuonna 2015. Konsertteja joukosta on tällä hetkellä yli viisikymmentä.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö julkisti juhlavuoden ohjelman tiistaina. Suurin osa tapahtumista on lyöty lukkoon, mutta niin sanotut oho!-efektit eli ulkomaiset suurvieraat antavat yhä odottaa tietoa itsestään.

Juhlavuodeksi on väläytelty ja hierottu suurta orkesterivierailua niin Berliinin filharmonikoilta, Pietarin Mariinski-orkesterilta kuin Staatskapelle Weimariltakin.

– Ulkomaiset suuret jutut eivät ehtineet vielä varmistua. Ne ovat lähes varmoja, mutta juuri sen verran epävarmoja, ettei niitä nyt voi julkistaa, sanoo säätiönjohtaja Erkki Korhonen.

Juhlavuonna tapahtumat on koottu viiteen suureen lohkoon: Sibeliuksen talveen, kevääseen, kesään, syksyyn ja joulukuiseen syntymäpäiväjuhlaan. Korhonen vihjaa talveen sovittavan vielä yhtä tapahtumaa, kevääseen kolmea, kesään kahta ja syntymäpäivän tienoille kahta. Noin puolet tulee ulkomailta.

– Voi tulla aika raflaavia juttuja, hän lupailee.

Kaikki sinfoniat Kamun johdolla

Ensi vuosi on yhtä kaikki jo hengästyttävän täynnä Sibelius-tapahtumia, joiden tekijöinä ja tuottajina on Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön lisäksi niin oppilaitoksia, Luota-hanke, teattereita, taikureita, kirjallisuusväkeä kuin museoitakin.

– Kantavana ajatuksena onkin ollut se, että me teemme meille. Juhla on kaupungin yhteinen ponnistus, ja näitä asioita voi kokea vain Hämeenlinnassa, Korhonen iloitsee.

Hän on erityisen ylpeä kolmesta asiasta: juhlavuonna Hämeenlinnassa kuultavasta läpileikkauksesta koko Sibeliuksen tuotantoon, Studia Generalia -luentosarjan tarjoamista näkökulmista säveltäjään sekä yhteensä viidestä fantasiaesityksestä.

– Ne ovat kaikki ainutlaatuisia juttuja. Ylipäätään nyt tuntuu hyvältä, koska tässä vaiheessa näin monta asiaa on varmistunut.

Kotimaisista suurista Sinfonia Lahti esittää tulevana keväänä Vanaja-salissa Okko Kamun johdolla kaikki Sibeliuksen sinfoniat, Tampere Filharmonia tuo Vanaja-saliin Sibelius-”vientiohjelmansa” ja joulukuista syntymäpäivää juhlitaan Hannu Linnun johtaman RSO:n tahdissa.

– RSO soitti myös Sibeliuksen satavuotisjuhlissa 50 vuotta sitten, Korhonen muistuttaa.

Konsertteja maratoneina

Juhlavuonna esitetään yhteensä viisi fantasiaa: Jääfantasia, Värifantasia, Vesifantasia, Sibelius-fantasia ja Itsenäisyysfantasia.

Jääfantasiassa nähdään kolme jäätanssiryhmää, ja yleisö pääsee itsekin jäälle.

Värifantasian ohjakset ovat pitkälti kuvataiteilija, muotoilija Markku Pirin käsissä. Sisällöstä hän ei vielä puhu, mutta aikoo pitää huolen siitä, että kaupunki suitaan juhlailmeeseen, ja joka salossa liehuvat juhlavuoden omat viirit.

– Liputus alkaa 13.6. ja kestää pitkälle syksyyn. Kun tänne saapuu, ei voi olla huomaamatta, että kaupunki on juhlakunnossa. Teemme myös voitavamme syntymäkodin kulahtaneelle ympäristölle, Piri sanoo.

Vesifantasiassa Ahveniston maauimala muuttuu musiikkinäytöksen lavasteiksi.

Kesällä 2015 Sibeliusta esitetään suorastaan maratonina. Tarkoitus on tuottaa 90 minikonsertin sarja eli musisoida kesän jokaisena päivänä puoli tuntia muun muassa Sibeliuksen syntymäkodissa.

Toisessa maratonissa japanilaiset pianistit esittävät kahden elokuisen päivän aikana suurimman osan Sibeliuksen pianoteoksista. (HäSa)