Kanta-Häme

Jehovan todistajat eivät usko asevelvollisuuslain muuttamiseen

Suomen Jehovan todistajien tiedotuspäällikkö Veikko Leinonen pitää hyvänä, että puolustusministeri Carl Haglund (r.) on asettanut selvitysmiehen tutkimaan Jehovan todistajien vapautusta maanpuolustusvelvollisuudesta. Hän ei kuitenkaan pidä mahdollisena, että vapautuksen mahdollistava laki kumottaisiin.

Haglund asetti selvitysmiehen sen jälkeen, kun eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) oli tehnyt asiasta kysymyksen ministerille.

Jehovan todistajat vapautettiin asepalveluksesta ja sen korvaavasta siviilipalveluksesta lailla vuonna 1986. Sitä ennen asevelvolliset Jehovan todistajat joutuivat vankilaan, koska he eivät vakaumuksensa vuoksi halunneet suorittaa minkäänlaista maanpuolustusvelvollisuutta.

– Vuoden 1986 lakia käsiteltiin kahdessa eri eduskunnassa ja laki säädettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä. Vuonna 2007 puolustusministeriö tutki asian viimeksi. Silloin laki jäi ennalleen, Leinonen sanoo.

– Selvitys on kuitenkin paikallaan, sillä asiasta käytävä keskustelu on osin epäasiallista.

Käytännössä nuoret Jehovan todistajat saavat lykkäystä kolmen vuoden jaksoissa niin kauan, että heidät ikänsä puolesta vapautetaan asevelvollisuudesta. Lykkäyksen saamisen edellytyksenä on kotiseurakunnan todistus uskonnollisesta vakaumuksesta ja aktiivisesta osallistumisesta seurakunnan toimintaan.

Suomessa on noin 19 000 Jehovan todistajaa. Veikko Leinosen mukaan vapautus koskee nykyään vuosittain 60-70 nuorta miestä, kun ikäluokat ovat pienentyneet. (HäSa)

Päivän lehti

10.7.2020