fbpx
Kanta-Häme

Jehovan todistajien itsetuhoisuus yllätti tietokirjailijan: Moni pohtii itsemurhaa

Jehovantodistajuus oli teologian maisteri ja tietokirjailija Aila Ruoholle aiemmista tutkimuksista tuttu uskonnollinen yhteisö. Tuore kirjaprojekti kuitenkin paljasti jotain, mikä yllätti. Se oli yhteisöstä irti kipuilevien itsetuhoisuus. Noin joka kolmas todistajuuden piirissä olleista haastatelluista kertoi pohtineensa jossakin vaiheessa itsemurhaa. Se on Ruohon mielestä ongelma, johon yhteisön tulisi kiinnittää huomiota.

– Yksi informanttini kertoi, että hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: joko lähteä liikkeestä tai tappaa itsensä. Hän yritti itsemurhaa, koska pelkäsi niin paljon eroamista ja karttamista. Toinen mietti, että tappaako itsensä vai ottaako avioeron.

Jos ihminen eroaa tai erotetaan todistajien yhteisöstä, vähintään kaukaiset sukulaiset ja ystävät alkavat karttaa. Karttamiselle on omat ohjeensa, mutta yhteisö on ilmoittanut viralliseksi kannakseen sen, että vain hengelliset keskusteluyhteydet katkaistaan. Ruohon tutkimuksen mukaan käytännössä tilanne on täysin toinen. Karttaminen on nykyisin jopa tiukempaa kuin aiemmin.

– Rajuimmillaan se on sitä kuin eräällä 19-vuotiaalla informantillani, joka joutui liikkeestä lähtiessään hyvästelemään koko perheensä.

Tänään julkaistava Vartiotornin varjossa -kirja perustuu laajaan haastattelumateriaaliin, joka on kerätty valtaosin entisiltä Jehovan todistajilta. Aila Ruoho on tutkinut hengellistä väkivaltaa ja pitää sitä kokeneille teema- ja vertaistuki-iltoja. Ruohon ja Vuokko Ilolan yhdessä kirjoittama Usko, toivo ja raskaus oli viime vuonna Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Aiheesta lisää Hämeen Sanomien sunnuntaisivuilla 13.9.2015.

Menot