Kanta-Häme

Jenkkiherkkujen tehdas Kantolaan

Lihateollisuuden tutkimuskeskuksen tyhjillään olevat tilat täyttyvät Kantolassa, kun Buffalo Foods -brändin tuotantotehdas aloittaa toimintansa Hämeenlinnassa. Friteerattuihin kanaruokiin keskittyvä pikaruokatehdas avaa tiloissa myös lounasruokalan.
 
Friteeratut jenkkiherkut valtaavat kohta Lihateolllisuuden tutkimuskeskuksen Hämeenlinnassa. 600 neliön tiloihin Kantolaan tulee tuotannon lisäksi myös lounasruokala.
 
Reilu vuosi sitten toimintansa Tammelassa aloittanut Buffalo Foods on jo kasvanut ulos entisistä tiloistaan ja tuotannon pitäisi käynnistyä joulu-tammikuussa Kantolassa. Tehtaan on määrä mahtua uusiin tiloihin ensi vuosi, mutta sitten on taas edessä laajentuminen.
 
– Tässä rakennuksessa on vapaana erinomaisia laboratorio- ja toimistotiloja, yrityksen makumestari Harri Ihanainen vihjaa.
 
IhanaSpice Oy:n johtaja Ihanainen uskoo pikaruokayrityksen kasvun mahdollisuuksiin. Yrityksen ruoka perustuu sen keulakuvan RaRaScotin perheen vanhoihin resepteihin. Ruokia tehtiin jo 50-luvulla Buffalossa ja sittemmin Atlantassa. Siispä Buffalo Foods myy maissikuoreen leivottua makkaraa, possun ribsejä ja tietenkin friteerattua kanaa.
 
Ideana on tehdä syömisestä helppoa. Ruoka on pakattu aina samanlaisiin punaisiin pakkauksiin, jotka löytyvät omasta tiskistään.
 
– Ei tämä mitään terveysruokaa ole, mutta en ole missään niin väittänytkään, Ihanainen huomauttaa.
 
Buffalo Foods -brändiä on rakennettu kaksi vuotta ja kehittely jatkuu koko ajan. Marraskuun alussa tehtaassa valmistetaan jo luutonta kanaa ja tammikuussa lanseerataan kausituotteet. Osakeanti alkaa 19. lokakuuta.
 
– Me tarjoamme amerikkalaista comfort foodia, perinteistä ruokaa, joka merkitsee kuluttajille nostalgista ja tuttua ateriaa. Comfort foodin maku ei muutu, Harri Ihanainen miettii.
 
Buffalo Foodsin broilerinliha tuodaan Hämeenlinnaan Kankaanpäästä, mutta possunliha on espanjalaista.
 
Mieltymys amerikkalaisiin herkkuihin sai Harri Ihanaisen luomaan Buffalo Foods -brändin. Yhdysvalloissa pitkään asunut mies muutti kotimaahansa takaisin viisi vuotta sitten, mutta ei yrityksistään huolimatta löytänyt mistään friteerattuja kanaruokia.
 
– Aloin tehdä ruokaa itse kotonani ja siitä tuli lopulta niin suosittua, että perustin firman. Buffalo Foods syntyi rakkaudesta ruokaan, Ihanainen sanoo.
 
Buffalo Foods valmistaa, markkinoi ja myy Buffalo Fried Chicken ja Buffalo BBQ jenkkiruokaa Suomessa.
 
Yritys perustettiin viime vuonna ja sen alkuaika on ollut kokeilua. Pilottiasiakkaina on ollut muun muassa ravintoloita ja K-citymarketeja ja K-supermarketeja. Ensi vuonna tavoitteena on saada mukaan ainakin 30 K-kauppaa ja yli 50 muuta kauppaa.
 
Vanha liha-alan koulutuslaitos sopii Buffalo Foodsin tuotantotehtaalle mainiosti, sillä tiloissa on valmiina muun muassa kylmätilat. Ihanainen sanookin, että tehdasta varten ei jouduta tekemään suuria remontteja. Eniten plussaa uudet tilat saavat sijainnistaan.
 
Linnan Kehityksen sijoittumispalveluista vastaava johtaja Ari Räsänen sanoo, että juuri sijainti on Hämeenlinnan suurin etu.
 
– Olen todella hyvilläni siitä, että Buffalo Foods päätti tulla Hämeenlinnaan, sillä täällä on alan toimijoita kaikkiaan 46. Keskusteluja sopivasta toimipaikasta käytiin pitkään, Räsänen myöntää. 
 
Tällä hetkellä yritys työllistää kuusi työntekijää, kun osa-aikaisetkin otetaan huomioon. Viimeistään maaliskuussa työntekijöitä pitäisi olla jo toistakymmentä. HÄSA