Kanta-Häme

Jenni Järvinen toteutti haaveensa omasta veneestä – hän toivoo, että veneilyyn suhtauduttaisiin laajemmin kuin vain "miesten juttuna"

Tammelalainen Jenni Järvinen vietti nuorempana aikaa vesistöillä perheen kanssa. Hinku veneilyyn jäi kytemään, ja sopivan elämäntilanteen myötä haave oman veneen hankkimisesta konkretisoitui.

Nyt rannassa odottaa kaksitehomoottorilla varustettu Hurricane HT -moottorivene.

– Tämä on hankittu maaliskuussa käytettynä. Kevään aikana on tehty pintaremonttia ja korjattu moottoria, Järvinen kertoo.

Sisäänajoa uuteen harrastukseen on avittanut oma tausta ja lähipiiri.

– Olen ollut tutulla hyvässä opissa ja saanut neuvoja parkkeerauksen ja muiden asioiden kanssa. Myös muihin veneilijöihin on tullut tutustuttua, ja heiltä on saanut tarvittaessa neuvoja, Järvinen sanoo.

Järvinen on liittynyt Forssan Veneseura Riennon jäseneksi keväällä. Lisäksi hän kuuluu Facebookissa Forssa–Tammela veneilijät -ryhmään, jossa tiedotetaan esimerkiksi lähivesistöjen karikoista tai matalan veden alueista.

– On kivaa, että saa kuulua johonkin.

Forssan Veneseura Riento on Suomen vanhimpia moottoriveneseuroja. Nykyisen puheenjohtajan Kari Suorannan mukaan seuraan kuuluu tällä hetkellä ”satakunta jäsentä”.

– Toiminta sisältää viikonloppusaunojen ja makkaranpaiston kaltaista yhdessä olemista. Kilpaveneilyä seurassa ei ole ollut muutamaan vuoteen, sillä meillä ei ole jäsenistössä kilpailijoita. Suoranta kertoo.

Suurimman osan seuran naisjäsenistä Suoranta kuvailee liittyneen seuraan puolisonsa kautta. Yksittäisiä naisia on jäseninä vähemmän.

– En osaa sanoa, mistä tämä johtuu. Moottoriajoneuvot ovat kai vähän miehinen laji, Suoranta pohtii.

Järvinen toivoo rohkaisevansa esimerkillään siihen, että veneilyyn ei suhtauduttaisi yksipuolisesti ”miesten juttuna”.

Järviselle veneily on kiireetöntä oleskelua, jossa pääsee rentoutumaan arjen keskellä. Järvinen harrastaa myös patikointia ja kertoo saavansa luonnosta mielenrauhaa.

– Pyhäjärvellä saattaa mennä helposti koko päivä. Tämä on hyvää vastapainoa työlle, yksityisyrittäjänä toimiva Järvinen toteaa.

Olosuhteet vaikuttavat paljon. Veneillessä haasteina voivat olla niin huono sää kuin vesistöjen tuntemattomat alueet.

– Pyhäjärvi on paikoin hyvin kivikkoista ja matalaa, veden syvyys voi olla välillä vain 70 cm. Vesisade ei veneellä liikkuessa ole niin hankala kuin esimerkiksi kova tuuli, Järvinen kuvailee.

Järvisen veneretket ovat suuntautuneet Pyhäjärven alueelle ja Vanajavedelle. Ajatuksena on ollut lähteä kiertämään lähiseudun vesistöjä laajemminkin tulevaisuudessa.

Uusi harrastus on avannut silmiä tutuille maisemille.

– Jokea pitkin kulkiessa avautuu ihan eri maailma. Forssa näyttää aivan erilaiselta, Järvinen toteaa. HÄSA