Kanta-Häme

JHL:n lakko sotki koulujen ja päiväkotien ruokailut – Eteläisten koulussa lakkopäivästä tuli herkkupäivä

Oppilaat pääsivät läheiseen baariin syömään nakkeja ja ranskalaisia.
Eteläisten koulun kolmasluokkalaiset Emmi Mannila (vas.) ja Ester Nieminen tykkäsivät syödä vaihteeksi läheisessä baarissa, joka tarjosi ruoat koko koululle. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n poliittinen lakko sotkee koulujen ruokailun vielä tiistaina.

Normaalin ruokahuollon katkeaminen JHL:n poliittiseen lakkoon ei laskenut tunnelmaa Hämeenlinnan Eteläisten koulussa – päinvastoin. Oppilaat pääsivät lounastamaan läheiseen Bar Baariin.

– Tää on hauskaa. Normaalisti ruokailu on aika tylsää, kolmasluokkalainen Ester Nieminen sanoi.

– Lakko ei haittaa yhtään, Emmi Mannila ja Ella-Maria Tapanainen säestivät.

Tarjolla oli jauhelihakastiketta ja perunaa sekä vaihtoehtoisesti lihapullia, nakkeja ja ranskalaisia. Pikaisen silmäilyn perusteella jokainen oppilas valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

– Koska nää on hyviä, Emmi Mannila perusteli.

Tyttökolmikolla oli selvä käsitys siitä, että poikkeuksellinen ruokailujärjestely liittyy lakkoiluun, joka puolestaan liittyy pienyritysten irtisanomisiin.

Hämeenlinnan muissa kouluissa ja päiväkodeissa jouduttiin tyytymään kylmään vararuokaan, sillä lakko sulki Kaurialan keskuskeittiön. Tarjolla oli muroja ja leipää, mehukeittoa, säilykehedelmiä ja mehua.

– Palvelukeittiöt toimivat normaalisti, joten kouluissa ja päiväkodeissa on pystytty tarjoilemaan valmiussuunnitelman mukainen välipala-ateria, kertoo Tekmen toimitusjohtaja Nina Rokkila.

Erikoinen ruokailukuvio jatkuu vielä tiistain.

Hämeenlinnassa JHL:n kaksipäiväinen lakko vaikuttaa vain koulujen ja päiväkotien ruokailuun, joka ei kuulu turvattaviin palveluihin. Muut kohteet on rajattu sen ulkopuolelle.

Tekmellä on noin 360 työntekijää, joista lakossa oli maanantaina vajaat 30 prosenttia. Keskuskeittiön ulkopuolella ruokapalvelutuotannon työntekijöistä lakkoili joka viides.

Koululaisille ruoat tarjonnut Eteläisten Paikallisen Bar Baarin yrittäjä Arjo Kokkola kertoo, että kahden päivän syöttötempaus maksaa 500–600 euroa.

– Mutta ei tästä meille varsinaisesti kuluja tule. Eteläisten koulun vanhempainyhdistys laittoi pystyyn keräyksen, ja tukea on tullut myös paikallisilta yrittäjiltä ja yksityisiltä ihmisiltä.

Kokkolan kolmesta lapsesta kaksi käy Eteläisten koulua.

Huomenna Eteläisten koululaisille tarjotaan pääruokana uunimakkaraa ja perunamuusia. Odotettavissa kuitenkin on, että lihapullat, nakit ja ranskalaiset vievät taas voiton.

Poliittinen lakko kääntyi koulussa yhteisöllisyyden voitoksi, näkee Eteläisten koulun rehtori Joonas Rokkanen.

– Yhteisöllisyys jää helposti vain hienoksi tavoitteeksi toiminta- ja kehittämissuunnitelmaan, mutta tämä osoitti käytännössä, että kyllä sitä vielä löytyy. On hienoa, miten Kokkolan Arjo ja muut vanhemmat ottivat tämän asiakseen, hän kiittelee.

– Enempää tällaisia tilanteita ei tietenkään toivota. Nämä vaikuttavat kuitenkin moneen asiaan koulun arjessa, jossa riittää kaikenlaista tapahtumaa ihan riittävästi muutenkin.

Yrittäjä Kokkolan mielestä lapsia ei pitäisi sotkea mukaan työmarkkinakähinöihin. Irtisanomissuojan heikentämisen sijaan hän helpottaisi ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista verohelpotuksilla tai tuilla.

SAK:laisen JHL:n Hämeenlinnan yksityisten alojen osastossa on noin 750 jäsentä, joista valtaosa on tekmeläisiä.

– Noin sata on ilmoittanut osallistuvansa lakkoon. Lakon piirissä on ehkä 200 jäsentä. Toivon tietysti, että kaikki osallistuisivat, kertoo osaston pääluottamusmies Tarja Pietilä.

Hänen mukaan ilmoituksia on tullut koko ajan lisää lakon jo alettua, samoin soittoja niiltä, jotka eivät itse tiedä, ovatko lakon piirissä vai eivät.

Pietilä ei halua ryhtyä arvioimaan, kuinka perusteltua on levittää poliittinen lakko niillekin työpaikoille, joita itse kiista ei lainkaan koske.

– Toimimme JHL:n ohjeiden mukaan, ja se on siinä.

Hämeenlinnan kaupungin JHL-yhdistyksen pääluottamusmiehen Anita Mäkelän mukaan irtisanomissuojan heikennys halutaan torpata alkuunsa, jottei sitä voitaisi tulevaisuudessa laajentaa koskemaan kaikkia.

– Pelkona on, että jos nyt annetaan pikkusormi, viedään koko käsi. Tämä oli se sloganimme mukainen ”viimeinen niitti”, hän sanoo.

Osaston reilusta 500 jäsenestä lakon piirissä on alle 30.

Eri ay-liittojen lakko- ja muilla työtaistelutoimilla pyritään painostamaan Sipilän hallitusta hylkäämään lakiuudistus, joka helpottaisi työntekijöiden henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä. HäSa

Päivän lehti

27.1.2020