Kanta-Häme Riihimäki

JHL:n ulosmarssi Riihimäellä iskee maanantaina muun muassa päiväkoteihin, uimahalliin ja kirjastoon

Riihimäen Kunnalliset JHL:n mielenilmauksella protestoidaan Riihimäen kaupungin yt-kierrosta.
Ulosmarssi vaikuttaa muun muassa Riihimäen päiväkotien toimintaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Ulosmarssi vaikuttaa muun muassa Riihimäen päiväkotien toimintaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Riihimäen Kunnalliset JHL ry 260 tekee maanantaina poliittisen ulosmarssin työpaikoilta. Se vaikuttaa muun muassa Riihimäen päiväkoteihin, iltapäiväkerhotoimintaan, perhepäivähoitoon, liikuntapaikkoihin ja kirjastoon.

Yhdistys ilmoittaa tempauksensa syyksi ”Riihimäen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen päätökset ja kaupunginjohtajan asenteen kaupungin työntekijöitä kohtaan”. Yhdistyksen mielestä kaupungin yt-neuvotteluille ei löydy todellisia taloudellisia perusteita. Lisäksi se pitää kaupunginjohtaja Sami Sulkon julkisuudessa esittämiä, kaupungin henkilöstöä ja ammattijärjestöjä koskevia näkemyksiä ”loukkaavina”.

Mielenilmaus kestää kello 12:sta 16:een. Yhdistyksen kaikkiaan 737 jäsenestä sen piirissä on 250–300 työntekijää, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Laura Kankus.

– Ajattelimme, että tämä on se hetki, jolloin voimme edes yrittää vaikuttaa siihen, mitä tässä kaupungissa tapahtuu.

Ulosmarssin ulkopuolelle on rajattu Riihikodin ja Uranuskodin hoitohenkilökunta, asumisyksikkö Kivari, kotihoidon henkilökunta, keittiö Kontio, Riihimäen Vesi sekä kaikki virkasuhteessa olevat jäsenet.

Vaikuttaa moneen paikkaan

Riihimäen kaupungin mukaan mielenilmaus vaikuttaa maanantaina seuraavasti:

Päiväkotien ja perhepäivähoidon toimintaa sekä koulujen yhteydessä olevaa iltapäivätoimintaa supistetaan kello 12:sta alkaen. Kukin toimipiste ilmoittaa toiminnan supistamisesta suoraan perheille. Lisätietoa antavat varhaiskasvatuspaikkojen esimiehet.

Riihimäen kirjasto on suljettuna kello 12–16.

Kaikki kaupungin liikuntatilat ovat kiinni mielenilmauksen ajan. Uimahallin kassa, portit ja ovet sulkeutuvat kello 11. Kuntosali- ja uintiaika päättyy kello 11.30, ja kaikki tilat tyhjennetään kello 12:een mennessä.

Toimintakeskus Rivakan työ- ja päiväajan toiminta on avoinna kello 7.30–12. Kuljetukset kotiin järjestyvät kello 13:een mennessä.

Mielenilmauksen vuoksi kaikkia kouluja ja päiväkoteja ei siivota maanantaina.

Luvassa lisää vastaavia tempauksia?

Kaupunki huomauttaa, että koska voimassa on työrauhavelvoite, ulosmarssi on laiton.

Puheenjohtaja Kankus arvioi, että Riihimäen Kunnalliset JHL saattaa järjestää mielenilmauksia jatkossakin.

– Niin kauan kuin kaupungin johto pitää keinovalikoimassaan kaikkia mahdollisia keinoja, kuten irtisanomisia ja lomautuksia, myös ammattijärjestöillä on samanlainen oikeus käyttää kaikkia keinoja, hän sanoo. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020