Kanta-Häme

Jo lähes puolet hi-viruksen saaneista suomalaisista on yli 50-vuotiaita – Vuosittain 170 uutta tartuntaa

Suomessa on syntynyt yli 300 lasta hiv-positiivisille. Kaikki on todettu terveiksi.
Suomessa on 2000-luvulla todettu noin 170 uutta hiv-tartuntaa vuosittain. Diagnoosi tehdään tyypillisesti siinä vaiheessa, kun henkilö sairastuu liitännäissairauteen kuten keuhkokuumeeseen. Kuva: Hivpoint
Suomessa on 2000-luvulla todettu noin 170 uutta hiv-tartuntaa vuosittain. Diagnoosi tehdään tyypillisesti siinä vaiheessa, kun henkilö sairastuu liitännäissairauteen kuten keuhkokuumeeseen. Kuva: Hivpoint

Hiv-tartunnan saaneista suomalaisista on jo lähes puolet yli 50-vuotiaita. Nykyinen lääkitys pysäyttää lähes poikkeuksetta sairauden etenemisen.

– Yleensä henkilö toipuu lääkityksen aloitettuaan. Tartunnan saaneiden elinikä ei Suomessa oleellisesti poikkea muun väestön eliniän odotteesta, kertoo Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin sairaanhoitaja Sanna Salo.

– Myös heillä, joilla sairaus on edennyt aids-vaiheeseen, lääkitys on auttanut.

 

Suomessa on 2000-luvulla todettu noin 170 uutta hiv-tartuntaa vuosittain. Miehillä hiv on huomattavasti yleisempi tauti kuin naisilla.

Tartunnoista suurin osa todetaan seksiä aktiivisimmin harrastavissa ikäryhmissä 25–39-vuotiaana.

– Sairaus ei enää rajoita normaalia elämää käytännössä mitenkään, mutta säännöllinen lääkitys on elinikäinen. Lääkitystä käyttävä ei voi tartuttaa hiviä eteenpäin.

Lääkitys ehkäisee hivin tarttumisen myös sikiöön. Suomessa on syntynyt yli 300 lasta hiv-positiivisille.

– Kaikki vauvat on todettu terveiksi, Salo kertoo.

Lue myös: Hiv on tänä päivänä tavallisen ihmisen tauti

 

Sanna Salo kertoo, että 13 prosenttia hiv:n kantajista eli noin 600 henkilöä ei tiedä sairaudestaan.

– Testaus on Suomessa yhä puutteellista. Käytännössä kaikille raskaana oleville naisille tarjotaan hiv-testiä, muuten kokeiden tekeminen perustuu henkilön oma-aloitteisuuteen.

Periaatteessa hiv-testi pitäisi tehdä aina, jos henkilö pyytää sitä esimerkiksi lääkärikäynnin yhteydessä.

– Olemme kuitenkin saaneet palautetta, ettei testiä aina ole saanut terveysasemalla edes pyynnöstä.

Salo toteaa, että seksitavoista puhuminen koetaan yhä kiusalliseksi, mikä osaltaan rajoittaa testaamista.

– Terveydenhuollon ammattilaisten pitäisi uskaltaa puhuta seksistä ja elintavoista enemmän, ja tarjota testaamista aktiivisemmin.

Markkinoilla on kotitesti, joka on yhtä luotettava kuin muutkin testitavat. Vuodenvaihteessa kotitestin maahantuonti siirtyi Hiv-säätiön perustamalle osakeyhtiölle. Samalla kotitestin hinta laski.

 


”Testiä ei aina ole saanut terveysasemalla edes pyynnöstä”


 

Suomalaisilla on yhä yleinen harhakäsitys, että hiv olisi yleinen pistoshuumeiden käyttäjillä.

– 1990-luvulla oli tilanne, jolloin tauti levisi huomattavasti nykyistä enemmän huumeidenkäyttäjien keskuudessa. Pistoshuumeiden käyttäjien osuus todetuista sairastuneista on nykyään todella pieni, alle kymmenen henkilöä vuodessa. Heistäkään ei aina tiedetä, onko tartunta tullut neulasta vai suojaamattoman seksin kautta.

Suomen kansalaisilla todetuista tartunnoista suurin osa tulee suojaamattoman heteroseksin vuoksi. Niistä noin puolet saadaan ulkomailla varsinkin Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa. Yli puolet kaikista Suomessa todetuista uusista tartunnoista todetaan ulkomailla syntyneillä henkilöillä. HäSa

Lisää aiheesta: Suomessa on tehty jo tuhansia hi-viruksen kotitestejä – Muutama sata käyttää ennaltaehkäisevää lääkitystä

 

Muokattu 28.1. klo 9.45: Poistettu jutusta kohta jossa luki, että hiv-diagnoosi tehdään tyypillisesti vasta, kun henkilö sairastuu liitännäissairauteen, kuten keuhkokuumeeseen. Hiv-tartuntaa ei voi koskaan todeta oireiden tai oireettomuuden perusteella. Siksi testaus on tärkeää, tartunnan saaneet ovat täysin oireettomia tyypillisesti useita vuosia. Aids-diagnoosi tehdään, kun sairastuu liitännäissairauksiin.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic