Kanta-Häme

Jo pelkkä kynä murtaa kielimuurin – kuurot kokoontuivat Verkatehtaalle

Kuurot törmäävät jatkuvasti hankaluuksiin niin tavallisessa arkiasioinnissa kuin erilaisissa yleisötilaisuuksissakin.

– Asiakaspalvelutilanteissa voi käydä niin, että kun kuuro viittoilee haluavansa kynän ja paperia, hänelle aletaan puhua englantia. Tavallista on sekin, että kuurolle esiintyjälle ojennetaan mikrofoni, kuvailee Kuurojen Liiton kulttuurituottaja Teemu Lipasti-Sjöroos tulkin välityksellä.

Kanta-Hämeen viittomakieliset ry:n puheenjohtaja Mika Hakkarainen kertoo tarpeettoman kielimuurin näkyvän myös julkisissa palveluissa.

– Esimerkiksi sairaalassa kuurojen asiointi tökkii eikä tieto kulje. Tulkkeja ei ymmärretä tilata eikä takaisinsoittoa korvata tekstiviestillä, hän valittelee.

– Ei kuuroilla ole mahdollisuutta tilata tulkkia joka ikiseen tilanteeseen.

Kuurojen huomiointi ei vaadi viittomakielen opettelua, miehet muistuttavat. Jo kynällä ja paperilla pääsee pitkälle.

Lipasti-Sjöroos tuotti ja Hakkarainen organisoi Verkatehtaalle kuurojen 30. valtakunnalliset kulttuuripäivät. Tapahtuma järjestettiin tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa.

Kuulevien ja kuurojen välisiltä kommunikaatiohaasteilta ei vältytty Verkatehtaallakaan.

– Paikalliset järjestäjät eivät ole oikein tienneet, miten kuurojen kanssa pitäisi toimia. Verkatehtaan henkilökunta oppii meistä tämän viikonlopun aikana varmaan tosi paljon, Lipasti-Sjöroos kertoo.

Mika Hakkaraisen mukaan ongelmista selvitään yleensä neuvottelemalla. Hän pitää kulttuuripäivien saamista Hämeenlinnaan merkittävänä asiana.

– Luulen, että tämä on Verkatehtaallekin melkoinen herätys. Nyt huomataan, että tällaisiakin tapahtumia voi järjestää.

– Minusta päättäjienkin pitäisi alkaa tarjota viittomakielisiä tilaisuuksia eli järjestää tulkkeja kaupungin isoihin tilaisuuksiin, esimerkiksi Elomessuille. Sitä se esteettömyys meille tarkoittaisi.

Kuurot toivovat esimerkiksi kaupoilta perusvalmiutta kuurojen asiakkaiden kohtaamiseen.

– Itse asun Vantaalla, ja läheisessä kauppakeskuksessa tämä asia on jo huomioitu hyvin. Muualla tilanne on heikompi. Kauppojen ja kauppakeskusten johtajilla olisi hyvä mahdollisuus muuttaa käytäntöjä ja asenteita, Lipasti-Sjöroos toteaa.

Kuuroja kismittää sekin, ettei kaikissa tv-ohjelmissa ole tekstitystä. Esimerkiksi urheilu-, musiikki- ja lastenohjelmia ei toistaiseksi ole yleensä tekstitetty.

– Sekin olisi helppo toteuttaa, mutta päättäjät eivät tunnu välittävän näistä asioista.

Sunnuntaina jatkuvien kulttuuripäivien ohjelmassa on ollut muun muassa lyhyitä teatteriesityksiä, näyttely ja tietokilpailuja.

– Tapahtuma on mahtava, ja paikalla on varmaan yli tuhat kuuroa, Lipasti-Sjöroos iloitsee. HäSa