Kanta-Häme

Jo viides murto samaan kultasepänliikkeeseen – "Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan tällaista Suomessa"

Kultasepänliikkeeseen murtautuneet varkaat saivat saaliikseen Tissot-rannekelloja ja koruja.
Kellokeskus Laineen toimitusjohtaja Ollipekka Laineen mukaan viimeviikkoinen murto oli jo viides 10–15 vuoden sisään. Kuva: Pekka Rautiainen
Kellokeskus Laineen toimitusjohtaja Ollipekka Laineen mukaan viimeviikkoinen murto oli jo viides 10–15 vuoden sisään. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen poliisi kaipaa havaintoja Hämeenlinnan keskustassa Raatihuoneenkatu 13:ssa eli Keskustalossa sijaitsevaan kultasepänliikkeeseen murtautuneista henkilöistä.

Poliisin tiedotteen mukaan kaksi tummiin vaatteisiin pukeutunutta tekijää veivät mukanaan useiden tuhansien eurojen saaliin.

 

Lue myös: Kultakauppaan murtauduttiin Hämeenlinnassa, edes keskustan aamuliikenne ei häirinnyt tekijöitä (20.8.2019)

 

Murto tapahtui keskiviikkona 14. elokuuta kello viiden aikaan aamulla, edes keskustan aamuliikenne ei estänyt tekijöitä. Kellokeskus Laineen toimitusjohtaja Ollipekka Laine kertoo, että murto on jo viides 10–15 vuoden sisään.

– Pahimmillaan murrot tarkoittavat liikkeille kuoliniskua. Rikokset ovat kohdanneet perhettämme niin usein, ettei kenenkään pitäisi joutua kokemaan tällaista Suomessa, Laine sanoo.

Keskiviikkona liikkeeseen murtautuneet tunkeutuivat sisään irrottamalla oven saranat. Saaliikseen he saivat Tissot-merkkisiä kelloja ja lähinnä hopeisia koruja.

Varastetuissa kelloissa on yksilöidyt RFID-numerot. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kellot päätyvät valtuutetun Tissot-myyjän tai maahantuojan käsiin, tiedetään mistä ne on varastettu.

– Jos panttikonttori tai yksityishenkilö saa käsiinsä käytettynä myydyn, mutta uuden näköisen kellon, niin numeron voi ilmoittaa ja näin varmistua, ettei ole ostanut varastanutta tavaraa, Laine kertoo.

 

Liikkeen varashälyttimien käynnistyttyä poliisit ja vartiointiliike olivat nopeasti paikalla. Erityisen kiitollinen Laine on myös silminnäkijälle, joka onnistui häiritsemään murtoa.

Laine on myös toistaiseksi ollut tyytyväinen asiointiin vakuutusyhtiön kanssa. Vakuutusten omavastuu on kuitenkin suuri ja myös taloyhtiölle koituu kuluja kiinteistön vaurioiden korjaamisesta.

Menetyksiä tulee kuitenkin myös toteutumattomista kaupoista. Uusien tuotteiden saaminen varastetun tavaran tilalle ottaa oman aikansa.

– Vaarana on myös se, jos liikkeet eivät murtojen takia saa jatkossa yhtä hyvin vakuutuksia. Silloin kultasepänliikkeet vähenisivät hyvin nopeasti. Ilman vakuutusta tätä ei voi tehdä, sillä omaisuus sidotaan varastoon, Laine kertoo.

 

 

Laineen mukaan vaikuttaa siltä, että murtajat ovat tehneet pohjatyötä, jotta ovat osanneet murtaa oven.

Toistaiseksi ei tiedetä ovatko varkaat poistuneet autolla, juosten tai jääneet piilottelemaan esimerkiksi kerrostalojen rappukäytäviin.

Kovin pitkää etumatkaa varkaat eivät ole Laineen mukaan ole saaneet ennen kuin poliisi on ehtinyt paikalle. Laineen ehdittyä paikalle poliisi ja vartiointiliike olivat jo etsimässä murtajia.

Arvion mukaan murtautujat ovat poistuneet Hämeen Suojan suuntaan, jossa varkaat olivat avanneet portteja valmiiksi pakoa varten. Taloyhtiön isännöitsijä oli illalla sulkenut portin.

Henkilöihin ja ajoneuvoihin liittyvät havainnot pyydetään lähettämään osoitteeseen pitkakestoinentutkinta.kh.hame@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295 437 746.

Tutkinnanjohtaja Marko Mäkinen Hämeen poliisista ei poissulje kokonaan mahdollisuutta, että kyseessä olisi laajempi murtosarja Suomessa.

– Niitä tapahtuu tasaiseen tahtiin ympäri Suomea. Muistaakseni meidän alueellamme ei viime aikoina vastaavia murtoja, mutta tekijät eivät välttämättä ole paikallisia, Mäkinen toteaa. HÄSA

Menot