Kanta-Häme

Jodlaaminen vapauttaa somen kahleista - anonyymi sovellus kasvattaa suosiotaan 

Ahdistaa, etten saa unta, kesätöitä tai rakkautta.

Hämeenlinnan parhaita paikkoja ovat Appara, Myllymäen kallio, rantareitti tai oma sänky. Hämeenlinnassa ei ikinä tapahdu mitään, mutta samalla kaikki ovat Cremessä, Voudissa tai Iskelmässä.

Niin, missä baarissa on porukkaa? Ja miksi yhdet on aina enemmän?

Tältä näyttää Hämeenlinnan virtuaalinen vessanseinä, eli Jodel-keskustelusovellus.

Siellä ihmiset voivat julkaista anonyymisti viestejä tai kuvia, jotka näkyvät tarpeeksi lähellä oleville käyttäjille. Toisten viestejä, eli käyttäjien suussa ”jodlauksia”, voi myös kommentoida ja äänestää ylös- tai alaspäin anonyymisti.

Saksalainen kännykkäsovellus julkaistiin vuoden 2014 lopulla, ja se alkoi yleistyä Suomessa kunnolla vuoden 2016 aikana. Aluksi sovellus oli suosittu lähinnä suomenruotsalaisten keskuudessa.

Jodel on suunnattu etenkin korkeakouluopiskelijoille. Viime syksynä sovelluksen käyttäjämäärät räjähtivät isoissa yliopistokaupungeissa, ensin Tampereella ja Jyväskylässä ja sitten Helsingissä ja Turussa. Suosio on kasvanut nopeasti.

Pikkuhiljaa Jodel on heräämässä henkiin myös Hämeenlinnassa, vaikka opiskelijat eivät ole aktivoituneet samaan tapaan kuin muissa korkeakoulukaupungeissa. Hamkin kanavalla on vain 17 ihmistä, kun esimerkiksi Tampereen yliopiston kanavalla keskustelijoita on yli 3 000.

Hämeenlinnan Jodelissa ei käytetä vielä kanavia, joissa jodlataan rajatuista aiheista kuten tunnustuksista tai bileistä. 

Yleinen keskustelu on kuitenkin päivä päivältä aktiivisempaa.

Jodelista haetaan kannustusta, biletysseuraa ja neuvoja. Sovelluksessa voi kertoa ja kysyä asioita, joita ei omalla nimellä tai naamalla kehtaisi. Hauskat ja oudot tarinat saavat suosiota, vaikka niiden todenmukaisuudesta ei voi olla varma.

Hämeenlinnassa sisäpiirivitsiksi on noussut esimerkiksi Don Sergio -pitseria, jonka nimi vilahtelee useissa jodlauksissa. 

Tunnistettavia tietoja, kuten nimiä tai osoitteita, ei palvelussa saa julkaista. Silti Hämeenlinnan Jodelissa on onnistuttu sopimaan treffejä ja muita tapaamisia. 

Käyttäjät ovat esimerkiksi sopineet näkevänsä tietyn R-kioskin edessä tai baarin yläkerran nurkkapöydässä.

Jodel täyttää muun sosiaalisen median jättämiä aukkoja, kertoo sosiaalipsykologian tohtori ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski.

Sosiaalisessa mediassa rakennettu persoona ja verkostot pakottavat käyttäytymään kuten muutenkin käyttäytyisi muiden edessä.

– Nimettömyys vapauttaa tästä. Yhteen identiteettiin sidottu kommunikaatio kaipaa vastapainoa, Uski sanoo.

Kun internet oli vasta tulossa, sen piti auttaa eroon identiteeteistä. Kenenkään ei tarvitsisi esittää mitään, koska anonyymi verkkomaailma vapauttaisi tosielämän kahleista. Syntyi virtuaalisia keskusteluareenoita, joissa kommunikoitiin nimimerkkien suojista.

Sosiaalinen media toi ihmiset verkkoon omilla nimillään ja kasvoillaan. Profiilit alkoivat täyttyä oikeasta elämästä.

Nyt ihmisillä on yksi harkiten rakennettu identiteetti, joka seuraa heitä läpi eri some-alustojen. Profiiliin suhtaudutaan kuin ”minän alttariin”, jota ei haluta horjuttaa.

Jodelissa henkilökohtaisen profiilin tai edes nimimerkin taakkaa ei ole.

– Jodel on kuin osoitus siitä, että ympyrä sulkeutuu internetin ja sosiaalisen median kehityksessä, Suvi Uski toteaa.

Hänen mukaansa ihmisellä on pakottava tarve ilmaista itseään, koska se tuo olemassaololle lisäarvoa. Ei ole periaatteessa väliä, tapahtuuko se persoonan kautta vai nimettömästi.

Yhteisöllisyyden merkitys ei häviä, vaan jopa korostuu.

Identiteetti pitää pintansa, vaikka Jodelissa viestitään anonyymisti.

Palveluun lähetetyt viestit näkyvät kymmenen kilometrin säteelle, eli kaikilla käyttäjillä on jotain yhteistä. Hämeenlinnalaisuus on palanen identiteettiä, jonka kaikki kaupungin jodlaajat jakavat.

Tieto paikallisista asioista liikkuu Jodelissa nopeasti. Tammikuussa Tampereen korkeakoulujen sähköposteihin tuli uhkausviestejä, joista keskusteltiin Jodelissa jo ennen kuin aiheesta oli ehditty uutisoida.

Uskin mukaan juuri jaetusta paikallisuudesta johtuu, että käyttäjien mukaan Jodelin keskustelu on useimmiten yllättävän asiallista ja kannustavaa.

– Käyttäjät haluavat olla hyviä ryhmän jäseniä, koska he identifioituvat siihen asuinpaikkansa perusteella. Jos ihmiset eivät olisi auttavaisia, kukaan ei haluaisi käyttää sovellusta tai kuulua sen muodostamaan paikalliseen ryhmään. 

Anonyymiydellä on myös ikävä puoli. Kun viestejä ei voi liittää suoraan ihmiseen, ylilyöntejä sattuu. Uskin mukaan vihapuheen ja avoimen rasistisuuden lisääntyminen verkossa ovat yleismaailmallisesti hälyttävä trendi, joka liittyy osaltaan nimettömään viestintään. Tällaiset viestit saavat paljon huomiota, vaikka niitä on kokonaisuudessa suhteellisen vähän.

– Helposti ajattelee, että jos kasvot ja nimi poistetaan, on helpompi olla epäinhimillinen. Kuitenkin myös verkossa yhteisöllisyys luo yhteisiä sääntöjä, joita noudatetaan.

Jodelissa viesti häviää, jos muut käyttäjät äänestävät sitä tarpeeksi alaspäin. Yhteisö valitsee puheenaiheita ja laatii omat hyvän käytöksen sääntönsä, eli ainakin periaatteessa pahimmat älyttömyydet poistuvat.

Vuosi sitten Jodelissa aloittivat moderaattorit, joille voi ilmiantaa asiattomia sisältöjä. Oikeudet saa kokenut käyttäjä, jolla on tarpeeksi karmaa, eli kommenteista ja niiden ylöspäin äänestämisestä saatuja ”pisteitä”.

Isoissa kaupungeissa käyttäjiä on enemmän, ja ärsyttävät provosoijat voidaan äänestää pois tiuhempaan kuin Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan Jodelissa nousi suosituksi pari viikkoa sitten viestiketju, jossa kehotettiin käyttäjiä äänestämään alaspäin paikallisia sisäpiirivitsejä aina ”kylän äijistä” Don Sergio -hokemaan. Jodlaajia huolettaa se, että teinit ovat vallanneet Hämeenlinnassa korkeakouluopiskelijoille tarkoitetun sovelluksen. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic