Kanta-Häme Hämeenlinna

Joey Luumäen Tappajatomaatit tekevät paluuta – Hämeenlinnan vesileikeissä mukana myös Pää Kii, Nyrkkitappelu ja Flippipuisto

Kuva: Toni Rasinkangas

Jos absoluuttinen totuus kiinnostaa, kannattaa Joey Luumäen kanssa pitää jonkinasteista huumorifiltteriä päällä.

– Olen kypsynyt ihmisenä ja biisintekijänä. Olen koittanut laittaa sanoihin muutakin kuin hurlumheitä. Ikään kuin sellaista todellista sanomaa.

– Jos haluat, että biisi soi radiossa, siinä pitää olla suurelle yleisölle tarttumapinta, jotta kaikki kokevat tarinan omakseen.

Neljä kertaa sanomisen suuri ystävä

Näin puhuu mies, jonka musiikki on aina perustunut Hey ho, let’s go! Hey ho, let’s go! Hey ho, let’s go! Hey ho, let’s go! -ideologialle. Tai jos kielivalinta on suomi: Yy-kaa-koo-nee:lle.

– Olen neljä kertaa sanomisen suuri ystävä.

Joey Luumäki oli Ne Luumäkien nokkamies viime vuosituhannella, ja jo vuonna 2008 hän perusti toisen The Ramones -vaikutteisen orkesterinsa Tappajatomaatit.

Nimi viittaa ohjaaja-tuottaja John De Bellon neljän elokuvan kauhukomediasarjaan (1978–1992).

– Viimeisin Tappajatomaatit ja Ranskan vallankumous taitaa olla näkemättä, mutta harkitsemme toisen, vaikean albumimme nimeksi Tappajatomaattien paluuta. Siinä näyttelee George Clooney.

Tappajatomaatti-elokuvia pidetään yleisesti huonoina vitseinä, jos edes sellaisina.

– On ne parempia kuin Ponterosa, kuittaa Luumäki.

Ponterosa, jossa näytteli mm. Tony Halme, oli ainoa Suomessa vuonna 2001 tehty elokuva, joka ei saanut Elokuvasäätiöltä julkista tukea.

Papparaiset jaksaa heilua harvakseltaan

Tappajatomaatit-bändin nykykokoonpanoon kuuluvat kitaristi Kimmo Kalaja, Zen Cafesta tuttu basisti Kari Nylander sekä Juliet Jonesin Sydämen rumpali Jussi Parkkonen. Luumäki kehuu miehistöä siitä, että ideoita tulee “joka ukolta”.

Ensimmäisen Villi itä -albumin julkaisusta on ehtinyt vierähtää yhdeksisen vuotta.

– Koska olen liian vanha, en muista, sovimmeko jo mihin studioon menemme tekemään toista albumia, mutta reissua on suunniteltu keväälle.

Soolokeikkoja Luumäki ei enää tee, ja muu työelämä torpedoi tehokkaasti spekulaatiot bändikiertueista.

– En sanoisi enää, että sedät jaksaa, vaan että papparaiset jaksaa heilua kerran viikossa tai kahtena peräkkäisenä iltana.

Vuosikymmeniä turha vertailla

Joey Luumäki on ollut todistamassa punkin koko historiaa. Hän ei kuitenkaan halua vertailla, mitkä sen aallot tai vuosikymmenet ovat tuottaneet antoisimpia kekkereitä.

– Sanoisin lyhyesti, että parhaat bileet on ne, joihin ihminen on tarpeeksi fiksu lähteäkseen. Siellä keikoilla pitäisi vaan käydä.

Seuraavan Hämeenlinnan keikkansa Tappajatomaatit soittaa Punkrock Spa -illassa kylpylän kupeessa, mutta tällä ei nousta vielä erikoisimman keikkapaikan listan kärkeen.

Luumäki arvelee ajankohdan olleen varhaisen ysärin, kun Ne Luumäet soitti liikkuvassa junassa. VR kuljetti väkeä Jyväskylästä Helsinkiin The Ramonesin keikalle.

– Kitaristi ja basisti pystyivät nojailemaan seiniin ja oviaukkoon, mutta ainoa, mihin mä pystyin nojaamaan oli mikkistandi, naureskelee Luumäki.

– Siihen aikaan radat ei olleet niin hyvässä kunnossa kuin nykyään. HÄSA

Punkrock Spa: Joey Luumäki & Tappajatomaatit, Pää Kii, Nyrkkitappelu ja Flippipuisto. 16.2. Aulanko Areena.