Kanta-Häme

Johannes Kankaan ja Kirsi Jokelaisen näyttely yhdistää Marian ilmestyksen ja kylpyhuoneen maton

Johannes Kankaan ja Kirsi Jokelaisen näyttely Pieniä ja pahvista 2 asettaa keskusteluetäisyydelle toisistaan Marian ilmestyksen ja kylpyhuoneen maton.
Johannes Kangas ja Kirsi Jokelainen ovat puolittaneet Galleria Koneen tasan keskeltä.

Galleria Koneen keskellä kulkee rajalinja. Keskiviiva ei aivan osu yksiin lattiassa näkyvän viivan kanssa, mutta Johannes Kankaan teokset ovat yhdellä puolella ja Kirsi Jokelaisen toisella.

Taiteilijapariskunta on pitänyt yhtä jo 26 vuotta, eikä tämä ole ensimmäinen yhteinen näyttely. Ei myöskään komediamainen kiista siitä, että tila jakautuu sentilleen tasan.

Kyse on pikemmin siitä, että Kankaan ja Jokelaisen eri teemoja lähestyvät teokset keskustelevat rajan yli keskenään.

Näyttelyn nimi on Pieniä ja pahvista 2. Tämä on kirjaimellista: Kirsi Jokelaisen galleriapuoliskossa on yli 170 pikkuruista teosta, kun taas Johannes Kangas on viime aikoina käyttänyt materiaalinaan pahvia.

Jokelainen on maalannut uransa aikana kaikenkokoisia teoksia, mutta nyt häntä kiehtovat pikkuruiset pinnat. Näyttelyn teokset ovat syntyneet vuosina 2016–2018.

– MDF-levylle ja myös paperille on tallentunut pieniä aiheita elämän varrelta, niin omasta elämästä kuin maailmastakin.

Pienissä tauluissa aiheet vaihtelevat rikkaruohoista kylpyhuoneen maton kautta matkoilla nähtyihin asioihin. Porkkanoista päästään ja iloisiin kasvoihin.

– Minulle arki on se tärkeä aihe.

Rajan yhdellä puolella on arki ja toisella pyhä, sillä Johannes Kangasta kiinnostavat pyhyys ja sen tunnetut asetelmat.

Maalauksiin pitkään keskittynyttä Kangasta alkoivat kiehtoa työhuoneelle kertyneet pahvit. Hän katseli niitä, väisteli, palasi niihin – ja lopulta eräs pahvi näytti jo sellaisenaan taideteokselta.

Koneessa on esillä töitä, joissa pahvi on muovautunut niin taustaksi Mustanaamiolle kuin ristillä riippuvaksi Jeesukseksi ja Marian ilmestykseksi.

– Minulla taiteen täytyy olla kiinni yhteiskunnassa ja päivässä. Itselleni pyhä on hankala alue – mitä se pyhä on? Se on eräänlainen tabu.

Näyttely on myös leikkiä, Kirsi Jokelainen muistuttaa.

– Kumpi puoli lopulta on pyhä ja kumpi arki? hän kysyy. HÄSA

Pieniä ja pahvista -näyttely on esillä Galleria Koneessa 20.11. saakka.