Kanta-Häme

Johannes Koskinen ulkoasiainvaliokuntaan kesken EU-vaalitilaisuuden

Ukrainan kriisi heijastui sunnuntaina jopa demarien EU-vaalitilaisuuteen Hämeenlinnaan. Eurovaaliehdokas, kansanedustaja Johannes Koskinen joutui lähtemään vaalitilaisuudesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ylimääräiseen kokoukseen.

Hänen mukaansa tällaiset ylimääräiset kokoukset ovat äärimmäisen harvinaisia. Kymmeneen vuoteen ei viikonloppukokouksia ole tarvittu.

Koskisen lähdettyä EU-paneeliin jäivät vain SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio ja viestintäsihteeri Nasima Razmyer. Mitro Repo ei osallistunut sairauden vuoksi. Yleisöä oli kolmisenkymmentä.

Päättäjät pohtivat Suomen toimia

.– Presidentti ja ulkoasiainvaliokunta käsittelevät Ukrainan tilannetta ja ulkoministeri antaa tilannekatsaukset, Koskinen kertoi päivän ohjelmasta.

Myös Utva eli ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontui sunnuntaina.

Hän sanoi toivovansa, ettei sotatoimia tule, vaikka Venäjän operaatiossa Krimin alue on käytännössä jo miehitetty. Ukrainan armeijan valmiuksia puolustaa maata hän ei pitänyt hääppöisinä.

Koskinen kertasi lyhyesti Ukrainan kriisin taustaa ja muistutti sen alkaneen, kun presidentti Viktor Janukovitsh hylkäsi EU:n kanssa valmiiksi neuvotellun yhteistyösopimuksen.

Kolmisen kuukautta jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät hänen syrjäyttämiseensä ja pakenemiseensa Venäjälle.

Korruptoitunut ja köyhä

Johannes Koskinen muistutti, että Ukrainan talouskehitys on jäänyt jälkeen naapurimaista, se on hyvin riippuvainen sekä viennistä Venäjälle että sieltä ostettavasta energiasta ja että maa on erittäin korruptoitunut.

Parlamentista saa paikkoja rahalla ja poliitikkoja ostetaan puolueista toisiin. Parlamentissa on paljon oligarkkeja ja muita rikollisia.

Ukrainan väestönosien välillä on voimakkaita jännitteitä. Stalinin vainojen aikaan 1930-luvulla näännytettiin kuoliaaksi miljoonia ukrainalaisia, mistä juontaa syvä epäluottamus venäläisiin.

Ukraina valmistautuu sotaan

Ukraina aloitti viikonloppuna armeijan liikekannallepanon, kutsui reserviläiset palvelukseen ja pyysi länsimailta suojelemaan ydinlaitoksiaan.

Yhdysvaltain presidentti Obama on uhannut Venäjää taloudellisilla ja poliittisilla seurauksilla, jos se ei jätä Ukrainaa rauhaan. Venäjän presidentti Putin on sanonut Obamalle, että ukrainan venäläinen väestö on hengenvaarassa.

Tietotoimistojen mukaan Ukrainassa oli sunnuntaina 15 000 venäläistä sotilasta. Asiantuntijoiden mukaan Venäjän on pitänyt valmistella miehitystä jo hyvän aikaa etukäteen. (HäSa)