Kanta-Häme Hämeenlinna

Johtajaylilääkäri: Keskussairaalan tilat riittävät päihtyneiden hoitoon – Päijät-Hämeessä ollaan perustamassa selviämishoitoasemaa

Lahdessa ollaan perustamassa selviämishoitoasemaa päivystyksen yhteyteen.
Sally Järvelän mielestä erityisesti päihtyneen potilaan kotiuttamisvaiheessa selviämisasemasta olisi hyötyä. Kuva: Esko Tuovinen
Sally Järvelän mielestä erityisesti päihtyneen potilaan kotiuttamisvaiheessa selviämisasemasta olisi hyötyä. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelle ei olla perustamassa erillistä selviämishoitoasemaa, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Useimmiten tilanteet, joissa päihtynyt henkilö tarvitsee akuuttia hoitoa, voidaan ratkaista nykyisissä tiloissamme, Järvelä sanoo.

Järvelä kertoo, että Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä on erillinen hoitohuone, jossa voidaan tarvittaessa hoitaa voimakkaasti päihtynyttä potilasta. Pääsääntöisesti päihtyneitä hoidetaan kuitenkin samalla tavalla ja samoissa tiloissa kuin muitakin potilaita. Tarvittaessa poliisi voi viedä päihtyneen henkilön päivystyksestä poliisiasemalle, jossa on selviämiseen soveltuvia tiloja.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi maanantaina, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on perustamassa selviämishoitoaseman päivystyksen yhteyteen.

Selviämisasema on päivystyksen ja putkan välimuoto

Järvelä pitää erillistä selviämishoitoasemaa hyvänä, vaikkei sellaista ole tällä hetkellä suunnitelmissa. Asemalla päihdeongelmainen voisi saada helposti tarvitsemiaan palveluja ja sieltä henkilö voitaisiin ohjata suoraan esimerkiksi katkaisuhoitoon.

Aseman etuna olisi myös se, että henkilökunta oppisi tuntemaan asiakkaansa paremmin ja osaamista voitaisiin keskittää.

Järvelä kuvaa selviämisasemaa päivystyksen ja putkan välimuodoksi. Asemalla on töissä sairaanhoidon ammattilaisia ja siellä varmistetaan päihtyneen turvallinen selviäminen, muttei tehdä päivystyksen toimenpiteitä.

Suunnitteilla olevaan uuteen keskussairaalaan on kaavailtu Järvelän mukaan erillisiä rauhallisia tiloja, joissa päihtyneitä voitaisiin hoitaa.

– Suunnitelmissa on tarkoituksenmukaiset päivystyksen tilat, muttei varsinaista selviämishoitoasemaa. HäSa

Päivän lehti

8.8.2020