Kanta-Häme Hämeenlinna

Johtajaylilääkäri: Laajat altistukset ovat olleet vain ajan kysymys – Suosittelee lataamaan altistumisesta ilmoittavan Koronavilkun

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkärin mukana merkit viittaavat siihen, että ihmiset ovat unohtaneet turvavälit. Rajoitukset ovat liian löyhiä estämään epidemian kulkua.
Hämeenlinnan Ruununmyllyn koulun 56 oppilasta ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa asetettiin karanteeniin torstaina, kun yhdellä oppilaista todettiin koronavirustartunta. Kuva: Sara Aaltio

Eilisen ja tämän päivän aikana Kanta-Hämeessä on ilmennyt neljä uutta koronavirustartuntaa. HPK:n U20-joukkueen jäsenillä todettiin tänään kolme koronavirustartuntaa ja Ruununmyllyn koulu tiedotti tänään koronavirustapauksesta.

Näiden henkilöiden testaus on suoritettu yksityisellä puolella.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan tällaiset laajat altistukset ovat olleet vain ajan kysymys.

– Harrastukset, koulut ja erilaiset kokoontumiset jatkuvat kohtuullisen vapaasti ja ihmiset ovat tuudittautuneet turvallisuuden tunteeseen. Merkit viittaavat siihen, että ihmiset ovat unohtaneet noudattaa turvavälejä ja rajoitukset ovat liian löyhiä estääkseen epidemian kulun.

Järvelän mukaan vanhusväestö toimii edelleen melko varovaisesti, joten vakavia koronaviruksesta johtuvia sairastumisia on tullut vähän ja ihmisiä on valtakunnallisesti joutunut kohtuullisen vähän sairaalahoitoon.

– Uudet tartunnat ovat koskeneet pääosin lapsia, nuoria ja alle 30-vuotiaita.

Koronavilkku kannattaa ladata

Ruununmyllyn koulusta 56 oppilasta ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu kahden viikon karanteeniin.

Myös HPK:n U20-joukkue sekä liigajoukkue asetettiin karanteeniin, sillä yksi U20-joukkueen jäsenistä oli osallistunut myös liigajoukkueen harjoitteluun.

Johtajaylilääkäri ei usko, että HPK:n U20-joukkueen altistumisesta seuraa vakavia sairaustapauksia.

– Kyseessä on kuitenkin perusterveet nuoret. Jos he pystyvät välttämään jatkoaltistumisen isovanhempiinsa ja vanhempiinsa, niin todennäköisesti mitään laajoja vakavia sairastumisia ei tule.

Järvelä toivoo, että nuoret ja työikäiset lataisivat puhelimiinsa korovilkun. Sovellus oli Järvelän mukaan hälyttänyt myös U20-joukkueen pelaajille Jukurien pelin jälkeen.

Koronavilkkusovelluksen hälytyksiä käsiteltiin Kanta-Hämeen osalta viimeksi viime torstaina. Silloin hälytyksiä oli tullut vasta yksi.

– Koronainfektio oli jossain muualla, mutta kantahämäläinen henkilö oli saanut koronahälytyksen. Odotamme koronavilkun aktivoitumista. HÄSA

 

Lue myös: Näin koronasalapoliisit selvittävät tartuntaketjuja Kanta-Hämeessä – jäljittäminen kuuluu tartuntatautien perustorjuntaan (11.9.2020)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic